Stres za nastavnike, briga za naučnike : Počela školska godina za 12,4 miliona francuskih djaka

Danas je u Francuskoj, posle dvomesecnog raspusta, počela „najnormalnija moguća“, kako je najavio ministar prosvete Žan Mišel Blankije, školska godina za 12,4 miliona djaka i 869 000 nastavnika.Početak školske godine pomeren je za 13.septembar u francuskim prekomorskim teritorijama: Antilima i delu francuske Gvajane.

Mališani do 12 godina nisu u Francuskoj  vakcunisani, a do kraja avgusta je prvu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo 57 odsto, a obe doze 34 odsto učenika starih od 12 do 17 godina.

Francuski ministar prosvete je ocenio da rizici širenja novog Delta virusa ne opravdavaju u školama sanitarne mere iznad II nivoa (od postojeća IV).

Sanitarne mere II nivoa za francuske škole znače sledeće : svi učenici kreću u školske učionice normalno, jedan slučaj Covid-19 u razredima do četvrtog povlači za sobom zatvaranje celog odeljenja, a pojava Covid-19 u razredima od petog naviše za sobom povlači samo jednonedeljnu izolaciju onih učenika koji nisu vakcinisani, a bili su u kontaktu sa zaraženim.

Veliki broj francuskih nastavnika, lekara i epidemiologa, sa ocenom se ministra ne slaže.

„U toj nevakcinidanoj populaciji, rizik intenzivnog širenja virusa posle povratka u školu je veoma visok“, Vladu Francuske je već u avgustu upozorio Naučni savet, ali bez uspeha.

Grupa lekara i naučnika objavila je opominjuce pismo u listu Mond :

„Nezamislivo nam je da većina departmana započne školsku godinu uz primenu sanitarnih mera II nivoa, kad je stopa zaraženosti kod uzrasta od 0 do 19 godina pet puta veća nego što je bila na početku školske 2020.godine“, navedeno je u tom pismu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com