Stručnjaci: Francuska vlada grešila u suočavanju sa Covid-19

Zašto je Francuska toliko lošija od Nemačke u suočavanju s Covid-19?

Zato što je francuska vlada napravila dve greške: prekasno je uvela masovno testiranje i slabo je opremila bolnice.

To je, kako prenosi nemački ARD, prethodni zaključak analize koju je od petočlane grupe stručnjaka, na čelu sa švajcarskim infektologom Didje Piteom, naručio francuski predsednik Emanuel Makron.

Za razliku od Nemačke, Francuska nije od početka u strategiju testiranja uključila privatne laboratorije, navodi se u tom izveštaju.

Što se tiče smrtnosti, ocenjuje se u tom izveštaju, Francuska medju industrijskim zemljama zauzima „srednje mesto“.

Povišena stopa smrtnosti u Francuskoj je registrovana tokom 68 dana, a u Nemačkoj tokom 44 dana.

Ipak, ocenjuju ti stručnjaci, Francuska je bolja od Italije u kojoj je povišena stopa smrtnosti registrovana tokom 97 dana ili SAD, u kojoj je povišena stopa smrtnosti registrovana tokom 183 dana.

To su stručnjaci zaključili da je zabrana izlaska, uvedena Francuzima od marta do maja, imala velike ekonomske posledice u „naročito snažnom“ padu BDP-a.

Prema podacima Džon Hopkins Univerziteta, do 23 sata 14.oktobra u Francuskoj je potvrdjeno 820 017 slučajeva Covid-19, a smrtni ishod infekcija je imala u čak 33 056 slučajeva. Francuska ima 67 miliona stanovnika, što znači da su od Covid-19 umrle 49,3 osobe na svakih 100 000 stanovnika.

U Nemackoj je infekcija potvrdjena kod ukupno 341 695 ljudi, a smrtni ishod je imala u 9695 slučajeva. Nemačka ima 83 miliona stanovnika, što znači da je od Covid-19 preminulo 11,68 na svakih 100 000 stanovnika.

Razlika je dosta drastična.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com