„Svi koji su uveli karantin maštaju da se Belorusiji dogodi katastrofa“

Planetarno poznati ukrajinski pedijatar Jevgenij Komarovski izjavio je danas da je koronavirus nešto sasvim novo i da niko ne zna šta je bolje, metod za koji je političku odgovornost preuzeo beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ili karantin za koji se odlučila većina drugih država.

“Da sam ja predsednik, postupio bih isto ( kao Lukašenko)”, rekao je Komarovski, a prenosi Interfaks.

Belorusija nije uvela vanredno stanje, nije uvela karantin, čak nije prekinula ni nacionalno prvenstvo u fudbalu, odlučila je da se protiv koronavirusa bori kao protiv svake druge bolesti, zbog čega je tu državu danas opomenula Svetska zdravstvena organizacija.

“U stvari sada, ja mislim, da svi gledaju Belorusiju. Oni, koji su uveli karantin, prosto maštaju o tome da sutra u Belorusiji nastane katastrofa i ‘eto vidite kakva propast, a kod nas toga nema’. Oni više od svega ne žele da im sutra Batku daju za primer“, rekao je dr Komarovski.

On, medjutim, ne veruje da je Aleksandar Lukašenko doneo odluku o mekom odnosu vlasti prema merama izolacije stanovništva bez konsultacija sa širim krugom stručnjaka.

“Siguran sam da je oko njega bilo mnogo lekara specijalista, epidemiologa, Akademija nauka… I oni su znali, dajući mu takav savet, da će im on kožu odrati ukoliko nešto podje naopako”, rekao je Komarovski.

Aleksandar Lukašenko je izazvao brojne reakcije tvrdnjom da je koronavirus još jedna svetska panika.

“Bez obzira na kritike, ja koronavirus nazivam ne drugačije nego još jednom psihozom… Koronavirus je još jedna psihoza, koja će nekom biti na ruku, a nekom na štetu”, rekao je Lukašenko.

“Ja sam apsolutno ubeđen da mi možemo više da stradamo od panike, nego od samog virusa. To je ono što mene više uznemirava”, rekao je beloruski predsednik.

On je istovremeno, umesto kao drugde pretnji stanovništvu što ne poštuje karantin, uputio pretnje beloruskoj Vladi, za slučaj da nastane nestašica zaštitnih sredstava.

“Ja sam premijera i ministre upozorio: ukoliko mi samo krajem nedelje odgovorni ljudi jave da nečega nema u apotekama, prodavnicama ili bolnicama, naročito nečeg za zaštitu lekara – vlade neće biti. Radiće neko drugi”, prenela je reči Lukašenka BELTA.

Belorusija je danas saopštila da je napravila sopstveni test sistem za koronavirus.

Na Lukašenka se iz Rusije obrušio Vladimir Žirinovski optužujući ga da se „izruguje nad celom planetom“.

“Ispada da su na celoj planeti sve same budale, a jedino ste vi pametni”, grmeo je Žirinovski.

Rukovodilac Stručne misije Svetske zdravstvene organizacije Patrik O’Konor je pozvao Belorusiju da preduzme mere na smanjivanju socijalnih kontakata.

“Mi preporučujemo da se pojačaju mere distanciranja, da se zabrane masovni dogadjaji, obezbedi karantin obolelih i kontaktnih lica”, rekao je O’Konor uz napomenu da to ne znači da SZO insistira na masovnom karantinu ili policijskom času.

“Sad je pravo vreme da se priprema (Belorusija) za najgore scenarije. Da se aktiviraju vanredni planovi kako bi zdravstvene institucije bile spremne”, rekao je on.

Ekonomske Vesti će od danas svakodnevno pratiti razvoj zdravstvene i ekonomske situacije u Belorusiji.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com