SZO farmaceutskim kompanijama: Manite konkurenciju, povećajte proizvodnju

U Evropskoj uniji je dosad vakcinisano samo 2,5 odsto stanovništva, pa je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala farmaceutske kompanije da udruže napore u cilju povećanja proizvodnje vakcina protiv Covid-19.

„Farmaceutske kompanije koje su inače konkurenti, trebalo bi da ujedine svoje napore kako bi drastično povećale proizvodne kapacitete, to je ono što nam je potrebno“, izjavio je danas za AFP Hans Kluge, direktor Direkcije za Evropu Svetske zdravstvene organizacije.

Ko je kriv što Evropska unija zaostaje u imunizaciji stanovništva predmet je oštrih sporova naročito u Nemačkoj, čija je predstavnica Ursula fon der Lajen na čelu Evropske komisije.

Mada manje glasni, nezadovoljni su i drugde.

„Očekivao sam veću snagu Evropske unije, i odlučnije reagovanje prema farmaceutskim firmama“, rekao je za HRT Dragan Primorac.

Ni fon der Lajen ni njena pokroviteljka nemačka kancelarka Angela Merkel ne mogu pola godine pred parlamentarne izbore preuzeti odgovornost za haos sa tako ozbiljnim posledicama, koji je u procesu vakcinacije nastao.

„Nema dokaza za to da bismo mi na početku više (vakcina) dobili da smo više platili ili naručili“, rekla je kancelarka u intervjuu za ARD.

„Jedna država može da bude gliser. A Evropska unija je više tanker“, objasnila je težinu svoje situacije fon der Lajen.

Nema jasnog dogovora ni oko toga kako privoleti farmaceutske kompanije da proizvode više vakcina po prihvatljivim cenama.

Iz redova nemačke opozicije potekao je predlog da se farmaceutske kuće podstaknu na veću proizvodnju materijalnim stimulacijama, pa i višestruko većim cenama vakcine od ugovorenih.

U igri je i ideja da se aktiviraju takozvani ratni propisi sve do privremene zaplene proizvodnje uz odgovarajuću kompenzaciju kad se epidemija okonča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com