SZO: Ne možemo potvrditi hemijski napad u Siriji

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da ne može potvrditi da je u sirijskoj Dumi došlo do upotrebe hemijskog oružja jer tamo nema svojih predstavnika.

Pozivajući se na svoje partnere u turskom mestu Gaziandep, koji se nalazi 470 kilometara od Dume,SZO je ranije saopštila da se u Dumi 500 ljudi obratilo za zdravstvenu pomoć sa simptomima dejstva otrovnih sredstava.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je mogućnost koordinisanog vazdušnog napada, sa svojim francuskim partnerom Emanuelom Makronom, na vladine snage u Siriji, koje SAD optužuju za napad hemijskim oružjem.

Ruski ambasador u Libanu Aleksandar Zasipkin upozorio je, u izjavi za lokalne medije, da će američke rakete biti oborene ukoliko budu usmerene na Siriju.

Tramp je na svom Twitter nalogu poručio Rusima da se pripreme: Stižu američke rakete „lepe, nove i pametne“.

Tramp je takodje ocenio da rusko-američki odnosi nisu nikad bili tako loši, uključujući i vreme Hladnog rata, a onda je objasnio da se to ima zahvaliti istrazi o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je na ovu pretnju na svojoj Fejsbuk strani odgovorila da bi „pametne rakete trebalo da budu usmerene na teroriste, a ne na snage legalne vlade koje se nekoliko godina protiv terorista na svojoj tetitoriji bore“.

Ona je izrazila sumnju da je cilj američkog napada da se unište svi dokazi pre nego što inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja stignu na lice mesta.

Turski premijer Binali Jildrim pozvao je SAD i Rusiju da prekinu svoje ulične borbe uveravajući jedna drugu kako imaju bolje rakete.

„Šta radite? Pretite jedni drugima tvitovima“, rekao je Jildrim i dodao kako mu sve liči na sukob uličnih bandi.

One thought on “SZO: Ne možemo potvrditi hemijski napad u Siriji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com