SZO: U svetu više vakcinisanih nego inficiranih

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adnanos Gebrejezus izjavio je u petak da je broj vakcinisanih protiv Covid-19 u svetu veći od broja dosad inficiranih.

„Na globalnom planu, broj vakcina je prevazišao broj inficiranih, o kojim je saopšteno. S jedne strane, to je dobra vest i značajno dostignuće za tako kratak vremenski period. Medjutim, više nego tri četvrtine vakcina odnosi se na 10 svetskih država“, rekao je Tedros Adnanos Gebrejezus na brifingu u Ženevi, a prenosi TASS.

On je rekao da u oko 130 država sa 2,5 milijarde stanovnika nije data nijedna doza vakcine.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije pozvao je one države, koje su vakcinisale medicinske radnike i starije ljude, da podele vakcine sa drugim državama.

On je upozorio da što brže što veći broj ljudi iz grupe rizika bude vakcinisan, to će šanse za mutacije virusa biti manje.

„Što bude trebalo više vremena za vakcinaciju onih koji se podvrgavaju najvećem riziku, to ćemo više šanse dati virusu Covid-19 da mutira i izbegava delovanje vakcine“, rekao je Tedros Adnanos Gebrejezus.

Prema poslednjim podacima Džon Hopkins Univerziteta u svetu je potvrdjeno 105.180.206 inficiranih Covid-19, a infekcija je trenutno aktivna kod 44.398.075 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com