Tegeltija: Pfizer hoće naše vakcine da proda po višoj ceni

Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija optužio je kompaniju Pfizer da izmišlja nepostojeće uslove kako bi vakcine protiv Covid-19, koje je platila Bosna i Hercegovina, prodala drugima po drugim cenama.

Kako prenosi avaz.ba, Tegeltija je rekao da BiH ispunjava sve uslove za prihvat vakcina i da o tome ima pisane dokaze.

„Moj stav je da Pfizer želi da kupi vreme, te da vakcine želi da proda drugima po sasvim  drugim cenama od onih koje smo mi platili“, rekao je Tegeltija.

On je, kako navodi avaz.ba, precizirao da je BiH platila 1.230.000 vakcina i da očekuje da oni koji su se obavezali ispoštuju ugovor.

„Njihova je obaveza da nam vakcine dostave na Aerodrom Sarajevo, a sve ostalo su obaveze BiH i mi smo na sve to spremni“, rekao je predsedavajući Veća ministara BiH i dodao da je BiH platila 1.230.000 vakcina, a Pfizer bi sad trebalo da isporuči 27.000.

On je priznao da je otežavajuća okolnost što je u ugovoru, potpisanom u septembru 2020. godine, navedeno da je krajnji rok za isporuke tih vakcina kraj prvog kvartala 2021. godine.

„U trenutku kad smo potpisivali ugovor svi su govorili da će se vakcine pojaviti u prvom kvartalu. Nekim dobrim akcijama zdravstvenog sektora, vakcine su se pojavile ranije i čini mi se da je ovde na sceni pokušaj kupovine vremena“, rekao je Tegeltija.

Vlada Republike Srpske je 15. decembra 2020. saopštila da je uplatila preostalih 5.782.369,46 konvertibilnih maraka i tako ispunila uslove za kupovinu 400.000 doza vakcina iz člana 4. Sporazuma o medjusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina posredstvom mehanizma za, globalni pristup vakcini za sprečavanje širenja virusa korona COVAX.

Ministarstvo finansija FBiH saopštilo je 21. decembra 2020. da je uplatilo 11.700.000 konvertibilnih maraka i time ceo ugovoreni iznos za kupovinu 800.000 doza vakcina kroz sistem COVAX.

COVAX je 3. februara objavio okvirni plan prvog kruga, raspodele 327 miliona vakcina za prvo polugodište 2021. godine.

Na tom spisku je i BiH kojoj je u okviru „izuzetne alokacije“ namenjeno 23.400 doza vakcine BioNTech/Pfizer, a u okviru redovne alokacije 153.600 vakcina AstraZeneka/Oxford.

COVAX navodi da države korisnice mehanizma za globalni pristup vakcinama moraju da ispune tri uslova: 1. da imaju nacionalno odobrenje za upotrebu vakcine koja im se isporučuje, a taj proces može biti ubrzan izdavanjem posebnih odobrenja na bazi WHO EUL. 2. Svi učesnici u mehanizmu COVAX moraju sa proizvodjačima odnosnih vakcina imati potpisan ugovor o nadoknadi štete, a COVAX će pomoći da se taj proces ubrza tako što će korisnicima pomoći, štedeći im vreme i resurse, pregovorima u njihovo ime i formiranjem fonda i mehanizma za obeštećenje. 3. Korisnici mehanizma COVAX moraju tom mehanizmu na potvrdu, a preko Partnerske platforme, podneti nacionalni plan vakcinacije.

COVAX ističe da je sve vreme u kontaktu sa korisnicima mehanizma globalnog obezbedjivanja vakcina oko ispunjavanja ovih uslova.

Kad su svi ovi uslovi ispunjeni, COVAX izdaje narudžbenicu proizvodjaču i isporučuje doze vakcine.

U Republici Srpskoj je počela vakcinacija protiv Covid-19 vakcinom Sputnjik V, koje je poklonila Srbija.

U FBiH vakcinacija još nije počela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com