Top vest: Vučić nam obećao vakcinu do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će gledati da Srbija bude medju prvih 30 država koje će dobiti vakcinu protuv Covid-19 pre kraja ove godine.

“Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom, vezanim za vakcinu. Testiranje je završeno i daje se ugroženima. Mi se nadamo da pre kraja ove godine možemo da imamo tu vakcinu, koja bi bila spas za Srbiju u potpunosti, i za ekonomiju i za celu zemlju”, rekao je Vučić a prenose beogradski mediji.

Srbija poslednjih dana ima dvocifreni broj preminulih od Covid-19, a trocifreni broj zaraženih sa Covid-19.

Neposredno pre Vučića sličnu optimističnu poruku svom narodu je poslao američki predsednik  Donald Tramp.

Tramp je rekao da je  američka vlada sve svoje snage usmerila u borbu protuv kineskog virusa i na zaštitu svog naroda i obećao je „imaćemo vakcinu u rekordnom roku“.

Podaci o broju zaraženih i umrlih od Covid-19 u SAD su porazni.

Što se vakcine protiv Covid-19 tiče Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i relevantni medicinski časopisi uredno objavljuju u kojoj se fazi koja od vakcina u radu trenutno nalazi.

Nijedna još nije dobila odobrenje za upotrebu u široj populaciji.

Jedino je kineska firma CanSino obavestila Honkonšku berzu, na kojoj je listirana njena akcija, da je dobila privremenu dozvolu, na godinu dana, nadležnog kineskog organa da svoju vakcinu upotrebljava u kineskoj vojsci.

Pošto su firme uključene na berzu obavezne da o takvim dogadjajima informišu investitore, CanSino je Honkonšku berzu obavestila da joj ova privremena dozvola ne daje pravo da svoju vakcinu upotrebljava van vojske, u široj populaciji.

Inače, se procenjuje da bi svetu bilo potrebno 15 milijardi doza vakcine za imunizaciju sveg svetskog stanovništva. Koliko je poznato, tolike proizvodne kapacitete svet nema. Ali je nekoliko kompanija, uznapredovalih u ispitivanju svoje vakcine, već počelo s proizvodnjom. Za slučaj da se vakcina pokaže sigurna i efikasna i za slučaj da dobije dozvolu, da ne dangube.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com