U Grčkoj od petka u zatvorenim javnim prostorima samo vakcinisani

U Grčkoj od prošlog petka pa do kraja avgusta u zatvorene javne prostore – koncerti, pozorista, restorani, moći će da udju samo vakcinisane osobe, prenosi France 24 povodom francuskih protesta zbog najavljenog  uvodjenja sanitarnog pasoša u Francuskoj, od 21.jula.

France24 navodi da je Danska  prva zemlja, koja je uvela Coronapass u Evropskoj uniji. Za odlazak kod frizera, u restoran ili u bioskop nužan je Coronapass koji dokazuje da je njegov vlasnik ili vakcinisan, ili nedavno preboleo Covid-19 ili ima negativan test ne stariji od 72 sata.

Od pre dva meseca iste propise sledi i Austrija.

Što se Nemačke tiče, kako su Ekonomske vesti već pisale, odluka je regionalna i zavisi od broja novozaraženih na sedmodnevnom nivou, ali regionalni propisi koji, kao uslov za ulazak u javne prostore, zahtevaju potvrdu o vakcinaciji, nedavnom prebolevanju bolesti ili sveže dobijen negativan test na Covid-19 – postoje.

U Portugaliji je, prenosi France 24, kao u Nemačkoj, ali se propisi, koji zahtevaju korona pasoš, uglavnom primenjuju samo za vreme vikenda.

U Luksemburgu firme i ustanove mogu uvesti CovidCheck ali u tom slučaju uvedena pravila moraju strogo da poštuju.

Sem što deo gradjana u Francuskoj protestuje zbog uvodjenja sanitarnog pasoša i neki francuski epidemiolozi sumnjaju da će se njime postići cilj : motivisanje za vakcinaciju onoliko gradjana koliko je potrebno za kolektivni imunitet.

Od kako je francuski predsednik Emanuel Makron najavio sanitarni pasoš za vakcinaciju se prijavilo više od dva miliona gradjana Francuske, ali se veruje da je time potencijal pasoša iscrpen.

Prema informacijama France24, u prilog tome govori u poredjenje nivoa imunizacije u državama koje su uvele korona pasoše i onima koje nisu – navodno, velike razlike nema.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com