U Hrvatskoj će u kampanji vakcinacije učestvovati sportisti i glumci

Hrvatska je s kompanijom Pfizer ugovorila isporuku 275.000 doza vakcine BNT162b2 do kraja prvog kvartala 2021. godine, rekao je za HRT direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

On je rekao da je Hrvatska naručila ukupno 5,9 miliona doza od 6 proizvođača, a najvise od britansko-švedske firme AstraZeneka.

Kao ostale članice EU, Hrvatska će vakcinaciju protiv Covid-19 početi u nedelju 27. decembra.

Capak je rekao da će u kampanji za vakcinaciju učestvovati poznate ličnosti, sportisti i glumci, dok je hrvatski predsednik Zoran Milanović predložio da se on i hrvatski premijer Andrej Plenković vakcinišu prvi.

„Fajcerova vakcina treba da stoji na temperaturi od minus 70 stepeni, a kad se otopi može stajati pet dana. Modernina vakcina čuva se na minus 20 stepeni, a mesec dana se može čuvati u običnom frizideru. Želeli bismo da se Fajcerovom vakcinom vakciniše u sistemu – domovima za starije i ostale, kao i u zdravstvenim ustanovama“, rekao je Capak za HRT.

Očekuje se da vakcina kompanije Moderna u EU bude odobrena 6. januara.

On je rekao da u Hrvatskoj postoji elektronski sistem za centralni registar vakcinacija pa će se moći štampati i potvrde o primljenoj vakcini. A kako se registracija obavlja ručno, svaka osoba će moći dobiti potvrdu o vakcinaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com