U Izraelu nema nestašice vakcine: Vakcinisano 50% stanovništva

U prošlu subotu udeo vakcinisanog stanovništva Izraela dostigao je procenat od 40%, a pošto se svaki dan vakciniše dodatnih 2,5 odsto, očekuje se da će sredinom ove nedelje biti vakcinisano 50 odsto gradjana Izraela.

Mada je odobrena za upotrebu i vakcina američke kompanije Moderna, vakcinacija se još vrši samo vakcinom Pfizer/BioNTech jer Izrael, za razliku od Evropske unije, nikakvih problema sa snabdevanjem – nema, izvestili su dopisnici ARD-a.

Prema njihovim saznanjima, Izrael se snabdeva vakcinama proizvedenim u fabrikama kompanije Pfizer u Nemačkoj i Belgiji, ali sam proizvodjač je izbegao da se o ovom saznanju izjasni.

Dok Evropska unija ugovor sa kompanijama BioNTech/Pfizer drži za tajnu, izraelska vlada je okačila svoj ugovor na Internet.

Tri su ključne tačke tog ugovora.

Prvo, Izrael se obavezao da će sve podatke o vakcinaciji, doduše depersonalizovane, posredovati proizvodjaču, uključujući i demografske: starost i pol vakcinisanih.

Drugo, jednu dozu vakcine platio je 23 evra, dok je Evropska unija jednu dozu Pfizer vakcine, prema ranijoj objavi iz Belgije, platila 13 evra.

Treće, u zamenu za nedeljnu isporuku informacija o vakcinaciji, proizvodjač se obavezao da će Izrael redovno snabdevati vakcinom sve dok ta zemlja ne vakciniše 95% stanovništva.

Izraelskoj vladi je u Izraelu stavljena ozbiljna primedba da od gradjana nije ni zatražila ni dobila dozvolu za isporuku podataka proizvodjaču, ali ARD navodi da iskustva s proizvodjačem vakcina razmenjuje i, u Nemačkoj za pitanja epidemije glavni, Robert Koh Institut. Ne precizira se sadržaj tih iskustava koja se razmenjuju.

Evropska komisija je sinoć saopštila da će u najskorije vreme staviti pod kontrolu izvoz vakcine protiv Covid-19 proizvedene na njenoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com