U Kongresu potvrdjeno : Ukrajina ima američke laboratorije za biološka istraživanja!

„Ukrajina ima laboratorije za biološka istraživanja i veoma smo  zabrinuti da bi ruske snage mogle da pokušaju da ih stave pod kontrolu“, rekla je tokom istupanja pred američkim kongresnom visoki funkcioner Stejt departmenta Viktorija Nuland.

„Mi radimo sa Ukrajincima kako bi oni mogli da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala dopadne u ruske ruke“, rekla je Nuland.

Taj deo njenog izlaganja prenosi američko izdanje Barrons.com prema informaciji AFPa.

Nuland je odgovarala na pitanje koje joj je postavio  kongresmen Marko Rubio.

On je rekao da „ruska propaganda“ tvrdi da je otkrila dokaze da Ukrajinci razradjuju biološka oružja u saradnji sa NATO.

Barrons podseća da je 6.marta Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvitovalo da su ruske snage našle dokaze da Kijev „uništava dokaze vojno-biološkog programa u Ukrajini“, koji finansira Pentagon.

Izdanje navodi da je Atlantski savet, organizacija sa sedištem u Vašingtonu, na tu tvrdnju odgovorio optužbom da  Kremlj pokušava da opravda svoju invaziju puštajući lažne narative da Ukrajina razvija prljave bombe i biološka oružja. Atlantski savet je saopštio da nema dokaza da Ukrajina razvija takva oružja.

Posle priznanja Nuland, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Kine sa zahtevom Vašingtonu da „SAD kao država koja raspolaže najvećim brojem informacija o laboratorijama, mora što je pre moguće da otkrije podatke u vezi sa tim, medju njima i podatke o virusima koji se tamo nalaze i suštinu istraživanja koja se nad njima vrše“.

Ministarstvo inostranih  poslova Kine tvrdi da se u Ukrajini nalazi 26 američkih laboratorija i sličnih objekata, a Ministarstvo odbrane Rusije da su SAD u te laboratorije uložile više od 200 miliona dolara.

Postojanje američkih bioloških laboratorija pominjano je prethodnih godina, čak je u Ukrajini 2020.godine vodjena i istraga o tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com