Ustavni sud Hrvatske: Zaraženim s Covid-19 mora se omogućiti da glasaju!

Ustavi sud Hrvatske danas je saopštio da se i biračima zaraženim s Covid-19 koji se nalaze  u izolaciji mora bez odlaganja omogućiti da glasaju van biračkog mesta na parlamentarnim izborima, koji se u Republici Hrvatskoj održavaju u nedelju 5. jula.

Zaraženim biračima Ustav Hrvatske garantuje pravo glasa, ali i članovi 58 i 69 Ustava ostalim učesnicima u izborima garantuje zaštitu zdravlja, podvukao je Ustavni sud.

Državna izborna komisija Hrvatske je odmah odgovorila na ovu odluku suda i izmenila svoje tehničko uputstvo za izbore, pa je osobama zaraženim s Covid-19 omogućeno da glasaju preko osobe od poverenja.

U svom „Priopćenju i upozorenju“, Ustavni sud Hrvatske navodi da „prema članu 16 Ustava Republike Hrvatske nije ustavno pravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno gradjani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (Covid-19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji kao što je to slučaj s gradjanima, koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji“.

Ali nastavlja dalje Ustavni sud Hrvatske takvim gradjanima „pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta, koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58 i 69 jamči zaštitu zdravlja“.

Izmenama tehničkog uputstva, Državna izborna komisija, propisala je da, na poziv birača inficiranog Covid-19, članovi biračkog odbora dolaze pred ulazna vrata stambenog objekta, u kome se u trenutku glasanja nalazi birač, i u čije ime, prema njegovim uputila, glasa osoba od poverenja.

Birač, kome je dijagnostifikovan Covid-19, ne sme da ima neposredni kontakt ni sa članovima biračkog odbora ni sa glasačkim listićem, podvlači Državna izborna komisija.

Njenim tehničkim uputstvom detaljno su opisane zaštitne mere, koje treba da sprovedu članovi biračkog odbora koji se upućuju pred kuću inficiranog birača.

Potpredsednica Državne izborne komisije Ana Lovren i licu od poverenja je preporučila da primeni sve zaštitne mere.

U Hrvatskoj, prema današnjim podacima, ima 728 aktivnih slučajeva Covid-19, od toga je 88 osoba u bolnici. U samoizolaciji su 4.943 osobe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com