Vakcina: Krave su krive za sve

Toliko spominjana, spasonosna koliko i omrznuta vakcina (lat. vaccines) naziv je dobila po običnoj seoskoj kravi (lat. vacca).

Engleski seoski lekar Robert Džener (1749-1823) proverio je seosku legendu o tome da onaj ko se zarazi kravljim boginjama ne oboleva od velikih boginja.

Legendu je proverio tri puta u razmaku od nekoliko godina na osmogodišnjem dečaku Džejmsu Fipsu. Legenda se potvrdila kao tačna i Džener je celu proceduru nazvao vakcinacija jer je materijal postupak poticao od – krava.

Vakcine su u medjuvremenu postale predmet mnogih kontroverzi. I pored nesporne koristi, razvio se čitav pokret protivnika vakcinacije.

Ali ko je šampion vakcinacije, a ko predvodi pokret protivnika o tome su podaci različiti, zavisno od izvora.

Rezultati studije Londonske škole za higijenu i tropske bolesti, objavljeni 2016. godine, u sam vrh država u kojima je rašireno nepoverenje u vakcinaciju stavlja Francusku sa 41% protivnika vakcinacije. Za Francuzima je, kako je rezultate prikazao nemački Ziddojče Cajtung, Bosna i Hercegovina sa 36% protivnika, a na trećem mestu Rusija sa 28%.

U proleće 2019. godine obavljena je anketa u državama članicama EU o tome koliko je stanovnika tokom prethodnih pet godina vakcinisao.

Najviše gradjana vakcinisano je u Finskoj (72%), a najmanje u Madjarskoj (19%), prenosi Statista.

Prosek za EU je 45% vakcinisanih gradjana. Iznad proseka su, sem prvoplasirane Finske, sledeće članice EU: Nemačka (69%), Portugalija (67%), Švedska (65%), Luksemburg (62%), Francuska (54%), Belgija (52%), Holandija (51%), Danska (51%).

Na kraju  tabele su, sem Madjarske na samom začelju, i: Italija, (29%), Kipar (29%), Bugarska (25%), Hrvatska (25%), Poljska (20%).

Ruski Яндекс objavljuje podatke prema kojima najskeptičniji odnos prema vakcinaciji imaju stanovnici razvijenih azijskih zemalja, zemalja Balkana i bivšeg SSSR.

Prema ovoj anketi, najskeptičniji su prema vakcinaciji stanovnici Japana (55%), pa Ukrajine (46%), Belorusije (37%), Južne Koreje (37%), Bugarske (35%), Crne Gore (34%), Moldavije (33%), Kazahstana (32%), Estonije (31%), Hrvatske (28%), Letonije (28%), Litvanije (27%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com