Vakcina od koje se, prosto, ne može odustati

Večeras je nemačka televizija ARD glavne vesti počela temom sporne vakcine AstraZeneka/Oxford i to snimcima iz Zagreba gde je danas vakcinacija tom vakcinom organizovana na Zagrebačkom velesajmu.

Ali nije objavljeno da se od 3.000 pozvanih na vakcinaciju tom vakcinom u Zagrebu odazvalo, prema podacima HRT-a, 790 ljudi. Dakle, manje od 30 odsto, koliko se odazvalo dan ranije.

Danas je Evropska agencija za lekove EMA zvanično priznala da veza izmedju, rekli su, retke pojave krvnih ugrušaka u mozgu i vakcinacije vekcinom AstraZeneka postoji.

Iako se kod tih „retkih slučajeva“ radi o zasad  nekoliko desetina umrlih, ta Agencija i dalje smatra da su koristi od vakcine AstraZeneka veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi.

Svetski konsultativni komitet Svetske zdravstvene organizacije saopštio je uzročno-posledična veza izmedju vakcine AstraZeneka i stvaranja trombova „moguća, ali nije dokazana“, uznemirenost je razumljiva, ali broj slučajeva je u odnosu na 200 miliona vakcinisanih nizak, pa se preporučuje nastavak vakcinisanja tom vakcinom, preneo je Komersant vest Rojtersa.

Južnokorejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti ozbiljno je shvatila današnji stav EMA i obustavila vakcinaciju mladjih od 60 godina vakcinom AstraZeneka, javila je agencija Yonhap.

SZO i EMA se grčevito drže vakcine AstraZeneka jer je ubedljivo najjeftinija i mnoge države su se oslonile na tu vakcinu. Ukoliko bi ona otpala…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com