Vakcina Pfizer protiv Delte efikasna 64 %?

Ministarstvo zdravlja Izraela je saopštilo da je u toj zemlji proteklih nedelja pala efikasnost vakcine BioNTech/Pfizer  protiv Covid-19 dok se paralelno širi agresivna Delta – varijanta koronavirusa.

„Od 6.juna efikasnost vakcine u sprečavanju infekcije pala je na 64 odsto. To je takodje slučaj kod sprečavanja obolevanja sa simptomima. Medjutim, vakcinacija veoma dobro štiti od teške bolesti i potrebe za hospitalizacijom – naime, 93 odsto“, navodi se u tom saopštenju a prenosi ARD.

Skreće se pažnja da su podaci još nedovoljni i studija prethodna, ali odstupanje od ranijih podataka.

ARD podseća da je još u februaru 2021.godine Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo da vakcina BioNTech/Pfizer sprečava obolevanje od Covid-19 95,8 odsto. Simptomi kao temperatura i teškoće s disanjem sprecavaju se 98 odsto, a potreba hospitalizacije, težak tok bolesti i smrt 99 odsto.

Iako je Izrael po procentu vakcinisanog stanovništva u svetskom vrhu, tokom poslednje dve nedelje raste broj novoinfuciranih, najveći deo novih infekcija u vezi  je sa Delta virusom, mnogi inficirani su mladi ljudi, a 50 odsto novoinficiranih su vakcinisani.

Nemački Robert Koh institut, medjutim, oslanja se na studije obavljene  u Velikoj Britaniji prema kojima vakcinacija sa obe doze vakcine BioNTech/Pfizer ili AstraZeneka štiti od Delta varijante gotovo s istom efikasnošću sa kojom štiti od Alpha varijante koronavirusa.Ali taj Institut tvrdi da je, pri prisustvu Delta virusa, potrebno da vakcinisano bude najmanje 85 odsto populacije od 12 do 59 godina, a medju starijima još više kako bi se najesen izbegao četvrti talas epidemije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com