Verujte ili ne, kako vam drago: Kim Džong Un opet (smrtno) bolestan

Procenjuje se da je severnokorejski lider Kim Džong Un u najboljim tridesetim godinama, a ipak nema šefa države na svetu o čijoj su bolesti, pa i smrti tajne službe tako često spekulisale.Taj se neukus pravda bezbednosno rizičnom neizvesnošću nasledjivanja.

Nedavno je sa fotografija opširno analizirano za koliko je rupica Kim suzio kaiš na svom ručnom satu zbog naglog gubitka težine, i da li je taj gubitak težine posledice preventivne  brige za zdravlje ili posledica već narušenog zdravlja.

I sada – opet.

Na slikama, koje je prošle nedelje emitovala  severnokorejska novinska agencija KCNA, sa vojnog skupa koji je trajao od 24.do 27.jula, a koje prenosi  juznokorejski  NK News, na temenu severnokorejskog lidera, s desne strane, vidi se povelika fleka ili modrica tamno zelene boje, ponegde pokrivena zavojem.

Sa fotografija se ne može raspoznati o čemu se radi, još manje postaviti dijagnoza, piše NK News.

Kim Džong Un se na masovnim skupovima takodje pojavljuje bez maske, a masku ne nosi ni njegovo okruženje, pa je u zapadnim medijima mnogo diskutovano i o tome da li se možda vakcinisao i čijom vakcinom – ali  bez odgovora.

Severna Koreja je, prema navodima zapadnih medija, zbog straha od sporednih efekata, odbila vakcinu AstraZeneka, a trebalo je da dobije 2 miliona doza preko mehanizma Covax.

Prema juznokorejskim informacijama, koje nisu potvrdjene u Pjongjangu, sumnjičava je i prema efikasnosti kineske vakcine, pa preferira rusku.

Šef odeljenja za Koreju i Mongoliju u Institutu za Daleki istok Aleksandar Voroncov još je u aprilu na jednom skupu u severnokorejskoj ambasadi u Moskvi rekao kako je „čuo da je mala eksperimentalna partija Sputnjika V bila besplatno poslata Ambasadi RF u Severnoj Koreji kako bi bila data mogućnost severnokorejskim drugovima, naučnicima, lekarima da je sami izuče i vide da li je primenjiva u KNDR“.

Ruska strana je više puta demantovala vesti o isporuci vakcine Sputnjik V Severnoj Koreji, ali je uvek podvukla spremnost da vakcinu isporuči ako Pjongjang to zatraži.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com