Verujte ili ne, kako vam drago: Pfitzer prećutao mogući lek od Alchajmera!

Ugledni američki list Vašington post praktično je optužio farmaceutsku kompaniju Pfitzer da naučnu zajednicu nije obavestila o mogućim efektima leka Enbrel pri terapiji Alchajmerove bolesti.

Prema internim dokumentima kompanije Pfitzer, u koje je Vašington post imao uvid, istraživanja su još 2015. godine pokazala da bi terapija lekom Enbrel za 64% mogla da umanji rizik od obolevanja od Alchajmerove bolesti, piše novinar Kristofer Rouland.

Lek se inače koristi za lečenje reumatskih obolenja i psorijaze.

Vašington post tvrdi da je Odeljenje za imunologiju i istraživanje Pfitzer-a tražilo od kompanije da se sprovede obimna studija, kojom bi se utvrdilo da li lek Enbrel stvarno može da spreči obolevanja od Alchajmerove bolesti.

U internom dokumentu kompanije, na koji se poziva Vašington post, navodi se da je „moguće da bi Enbrel napredovanje Alchajmera sigurno sprečio, lečio i usporio“

Sprovodjenje studije je zahtevalo ulaganje kompanije od 80 miliona dolara.

Pfitzer se odlučio protiv ovog poduhvata, jer, odgovoreno je na upit Vašington posta iz kompanije, trogodišnja istraživanja nisu dala dovoljno indikacija da bi Enbrel bio delotvoran kod lečenja Alchajmera.

Lek inače ima jako dejstvo kod zapaljenskih procesa i nema direktan uticaj na moždano tkivo, tvrdi kompanija Pfitzer.

Drugi nivo priče o vezi leka Enbrel i Alchajmerove bolesti tiče se činjenice da Pfitzer nije o svojim otkrićima obavestio naučnu zajednicu.

Kompanija je Vašington postu odgovorila da je i pri odluci da istraživanja efekata leka Enbrel ne nastavi i pri odluci da o mogućnostima tog leka ne obavesti naučnu zajednicu, strogo rukovodila naučnim standardima.

Tako ne misle predstavnici naučne zajednice, koju je konsultovao Vašington post.

„Bilo bi od koristi za nauku da su ti podaci izašli u javnost. Svejedno da li se radi o pozitivnim ili negativnim podacima, to su informacije na osnovu kojih bismo mogli da donesemo zasnovane odluke, rekao je Kinan Voker, profesor medicine na Univerzitetu Džon Hopkins.

Pfitzer je takodje osumnjičen da je dalja istraživanja obustavio be nalazeći finansijski interes, što je kompanija takodje demantovala za Biznis Insajder.

Pfitzer je 2018.godine obustavio sva istraživanja lekova protiv Alchajmerove bolesti kako bi novac ubuduće uložio tamo gde postoje veće šanse na uspeh,podseća Biznis Insajder(Francuska:Država neće plaćati lekove za Alchajmera).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com