Volonter umro, testiranje Oksford vakcine se nastavlja

U Brazilu je preminuo jedan učesnik tamošnjih kliničkih istraživanja vakcine protiv Covid-19, koju su stvorili Univerzitet Oksford i britansko-švedska kompanija AstraZeneka, ali istraživanje se nastavlja potvrdile su brazilske zdravstvene vlasti (Anvisa) pisanje brazilskog izdanja „O Globo“.

Radi se o 28-godišnjem muškarcu.

Anvisa nije objavila detalje slučaja pozivajući se na medicinsku poverljivost podataka o učesnicima.

Globo tvrdi da umrla osoba nije primila vakcinu protiv Covid-19 nego placebo.
Blumberg i Rojters, pozivajući se na izvore upućene u tok istraživanja, izveštavaju da preminuli nije primio vakcinu protiv Covid-19 odnosno „istraživanje bi bilo suspendovano da je dobrovoljac primio vakcinu protiv Covid-19“ čime je „sugerisao da je bio u grupi koja je primila vakcinu protiv meningitisa“.

CNN Brasil tvrdi da se radi o 28-godišnjaku iz Rio de Žaneira koji je umro zbog komplikacija u vezi sa Covid-19.

Portparol Federalnog univerziteta u Sao Paolu, koji koordinira ovo ispitivanje, saopštio je da bi nezavisno telo, u kome neće biti ni predstavnika kompanije AstraZeneka, ni tog Univerziteta, ni biomedicinskog istraživačkog centra FioCruz, koji bi tu vakcinu trebalo da proizvodi u Brazilu, trebalo da odluči u nastavku ili prekidu ispitivanja.

Taj portparol je za Rojters rekao da je prvu injekciju vakcine primilo 8.000 od planiranih 10.000 dobrovoljaca u šest brazilskih gradova, a neki su primili i drugu injekciju vakcine.

AstraZeneka nije komentarisala dogadjaj, a Univerzitet Oksford je saopštio da „nema zabrinutosti za bezbednost kliničkih ispitivanja“.

Kompanija AstraZeneka je u septembru privremeno prekinula klinička ispitivanja svoje vakcine AZD1222 jer su se kod jednog učesnika pojavili neželjeni efekti, podseća DPA i dodaje da se to desilo „očigledno ne prvi put“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com