Vreme izolacije se skraćuje, interes za vakcinaciju pada

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija takva, da se  Krizni štab odlučio na skraćenje vremena obavezne samoizolacije i izolacije, ali i na smanjenje broja vakcinalnih punktova.

Naime, broj zaraženih je tako veliki da ugrožava funkcionisanje javnih i državnih službi, a interes za vakcinaciju je tako nizak da angažovanje sadašnjeg broja zdravstvenih radnika na tom poslu nije opravdan.

Prema podacima od subote, u Hrvatskoj je 66 000 ljudi bilo u izolacuji, a 42 000 u samoizolaciji.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je za HRT da i problemi sa prevelikim brojem odsutnih sa posla, ali pre svega naučni podaci govore u prilog skraćivanje vremena obavezne izolacije i samoizolacije.

Slična je situacija, sa omikron varijantom, i drugde. Prema današnjim podacima, u svetu je bilo oko tri miliona zaraženih i 10 000 umrlih od Covid-19.

Uprkos stalnim pozivanjima lekara, interes za vakcinaciju pada, pa je tako danas u Zagrebu vakcinisana samo 461 osoba, od toga III buster dozom njih 290, a prvom dozom 81. Od ukupnog broja stanovnika, u Zagrebu je III dozom vakcinisano 20 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com