Vreme neodgovornosti ili novo doba: Novak i Jelena Djoković pozitivni na Covid-19

Najbolji teniser na svetu Novak Djoković i njegova supruga Jelena pozitivni su na Covid-19, saopštio je Djoković a prenose beogradski mediji.

Oni su se testirali juče u Beogradu po povratku sa humanitarnog turnira Adria Tour u Zadru, koji je prekinut kad je jedan od učesnika, bugarski teniser Grigor Dimitrov iz Monaka javio da je pozitivan na Covid-19.

U medjuvremenu je potvrdjeno da su pozitivni na Covid-19 i teniseri Borna Ćorić, Viktor Troicki i treneri Dimitrova i Djokovića.

Reakcije na ovaj razvoj dogadjaja, različite su.U tim reakcijama ne malu ulogu igra i to što je Djoković iz nekog razloga nepopularan na Zapadu. Veliku ulogu igra i strah da će katastrofa iz Zadra odložiti i otežati buduće teniske turnire, koji su radno mesto i izvor prihoda tenisera.

A da bi se vrednovale ove  reakcije nedostaje ključni element:Još je nejasno da li će koronavirus u dogledno vreme biti, na ovaj ili onaj način, savladan ili ćemo sa njim živeti duže vreme.

Kad se sve sabere, u odbranu Novaka Djokovića stao je jedino francuski teniser Rišar Gaske, polazeći od pretpostavke da se na duže prisustvo koronavirusa medju nama moramo navići.Da zbog par otkrivenih slučajeva Covid-19 ne treba otkazivati sportske dogadjaje. I da najzad, o uslovima njihovog održavanja odlučuju i odgovornost snose vlasti, a ne sportisti.

„Video sam da je na turniru u golfu u SAD jedan igrač bio pozitivan(Nick Walney), ali to nije bio razlog da se turnir ne nastavi. Tako će biti u u tenisu. Neće se prekinuti turnir zato što je jedan momak pozitivan. A  što se tiče US open, mislim da će se održati. U svakom slučaju, biće još slučajeva Pa treba biti pažljiv, rekao je Gaske sa L’Equipe.

On kaže da je gledajući Adria tour zapazio da nije bilo mnogo mera opreza, ali on smatra da se na postojeću situaciju treba navići.

„A dogadjaće se. I šta treba, gledati da se ne dogodi tebi, rekao je Gaske.

On smatra da se za dogadjaje u Zadru ne može kriviti Djoković.

“ Nije on  držeći im pištolj na slepoočnici naterao nadležne da dozvole 5000 gledalaca. Vlada je ta koja je odlučila da se na jednom mestu okupi 5000 ljudi. Ali je činjenica da je taj svet bio u delirijumu. To je bilo jedino mesto na svetu gde se mogla videti takva publika“, rekao je Gaske.

Trener Novaka Djokovića, bivši hrvatski teniser i dan danas zvezda, Goran Ivanišević se  pozvao na retroaktivnu izjavu hrvatskog ministra zdravlja Vili Beroša, koji je rekao da teniseri pre turnira nisu testirani zato što nije bilo potrebe.Tako su mislili i Ivanišević i kompanija, da nema simptoma nema potrebe, jer onda bi „trebalo svaki  turista da se testira“ .

Nije potvrdjeno pisanje američkih novina da teniseri traže ostavku Novaka Djokovića koji je predsednik Saveta tenisera ATP. Ukoliko je zvaničan stav Djokovićeve ekipe da su profesionalni teniseri praćeni  gomilom obožavalaca isto što i „svaki turista“, onda bi zahtev za ostavku mogao da bude i sasvim umesan.

Turnir svakako nije mogao biti održan bez saglasnosti zdravstvenih vlasti i u Beogradu i u Zadru, koje su pred izbore i u jednoj i u drugoj zemlji dogadjaj ispotiha pretvorile u politički profit, a budući da se ipak radi o globalnim anonimusima, brojnim ogorčenim svetskim komentatorima nisu ni pali na pamet kao dostojni nosioci odgovornosti za zadarski debakl, čije će razmere odrediti broj zaraženih i težina zaraze tenisera.

U utorak se više puta oglasio i Novak Djoković.

„Duboko se izvinjavam svima kojima je turnir naneo štetu. Sve što smo  organizatori i ja uradili u prethodnim mesecima, uradili smo sa iskrenom namerom i čistim srcem. Verovali smo da je turnir ispunio sve zdravstvene protokole i da je naš region bio u dovoljno dobrom stanju da ujedini ljude iz filantropskih razloga. Pogrešili smo, bilo je prerano. Ne mogu da vam opišem koliko mi je žao zbog apsolutno svakog slučaja zaraze“, napisao je, izmedju ostalog, Novak Djoković.

I ovde čoveku ne može, a da ne padne na pamet jedan dokumentarni film o njemu u kome postoji epizoda u kojoj valjda petogodišnjeg Novaka pitaju da li je tenis za njega posao ili igra? A on odlučno kaže : posao.

I da mu postane igra, i to tudja igra, baš sad?

Uzgred : Covid-19 potvrdjen je i kod 5 fudbalera Crvene zvezde. Ali u skandaloznoj utakmici Crvena zvezda – Partizan sa 25 000 gledalaca nije bilo ni medjunarodnog faktora, ni velikih para, tako da će posledice tog dogadjaja  ostati – medju nama. I medju punim našim bolnicama.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com