Vučić: Srbija za zdravstvo daje gotovo petinu budžeta

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić danas je rekao da Srbija za zdravstvo izdvaja ogroman novac, gotovo petinu budžeta.

“Na plate u zdravstvu nam ide 950 miliona, a još 1,2 milijarda na lekove i potrošne materijale”, rekao je Vučić prilikom obilaska radova na Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Tokom 2016.godine, objavljena je studija o stanju zdravlja u Evropi, koju su uradili OECD i Evropska komisija.

Prema toj studiji Srbija za zdravstvo izdvaja 10,3% svog BDPa, u čemu privatna izdvajanja za zdravstvo (uključujući i investicije) čine visokih 3,9 procentnih poena.

Tako visok udeo privatnih izdvajanja za zdravstvo ima još samo Bugarska, ali budžetsko finansiranje zdravstva u Bugarskoj je mnogo niže – 4,4%BDPa u Bugarskoj prema 6,4%BDPa u Srbiji(Gradjani Srbije probudite se :Zdravlje plaćate duplo).

Maja 2018.godine jedan od najprestižnijih medicinskih časopisa u svetu The Lancet objavio je opsežnu studiju  o dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite. Srbija je sakupila 77 od mogućih 100 bodova i po dostupnosti i kvalitetu zdravstvene zaštite zauzela 50. mesto na svetu.

Najnižu ocenu Srbija je dobila za kvalitet lečenja leukemije(Trazimo odgovor :Zašto je lečenje leukemije u Srbiji loše?) , samo 28 od mogućih 100 bodova. Dosta nisku ocenu dobila je za rezultate  lečenja raka kože (45) i moždanog udara (49).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com