Zapad gubi tržište vakcina: Turska za 2 dana vakcinisala 500.000 ljudi

Nema zapadnog medija koji drži do sebe, a da danas nije objavio neverovatne podatke: za samo dva dana od početka vakcinacije protiv Covid-19 Turska je vakcinisala više od 500.000 stanovnika.

Cilj Ministarstva zdravlja Turske je da dostigne 1,5 do 2 miliona vakcinisanih dnevno, citirala je još u decembru Xinhua turskog ministra zdravlja Fahretina Koču, koji se sada hvali turskim iskustvom i razvijenom infrastrukturom za masovnu vakcinaciju stanovništva.

Podatku, koji ubija superiornost zapadne zdravstvene infrastrukture, dodaje se još jedan: mnogoljudna Turska svoje stanovništvo vakciniše kineskom vakcinom kompanije Sinovac Biotech.

Zemlja sa 82 miliona stanovnika naručila je 50 miliona doza kineske vakcine CoronaVac, kompanije Sinovac Biotech. Narudžba treba da joj bude isporučena do kraja februara! Prednost ove vakcine je što za transport ne zahteva niske temperatura.

Istom vakcinom vakcinaciju je ove nedelje počela mnogoljudna Indonezija, a samo što nije i mnogoljudni Brazil.

Najmanje 10 zemalja u razvoju, prema objavi kompanije Sinovac koju citira Njujork tajms, već su naručile više od 380 miliona njihove vakcine. A kineska vakcina firme Sinopharm tek ulazi u igru.

Zapadne farmaceutske kompanije gube tržište vakcine u mnogoljudnim zemljama u razvoju, opšti je krik.

Ali da sve još nije izgubljeno, svedoče informacije u zapadnim medijima, koje dovode u pitanje efikasnost CoronaVac kompanije Sinovac i razmatraju mogućnost da neka od ukupno preko 380 miliona doza narudžbi bude otkazana.

U Turskoj je, počevši od 14. septembra 2020. godine, sprovedena treća faza testiranja kineske vakcine, kao i u Brazilu.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koči izjavio je krajem decembra da je tokom tog testiranja, kineska vakcina pokazala efikasnost od 91,25 odsto.

Njujork tajms se poziva na zvaničnike brazilskog Butantan Instituta prema kojima je tokom testiranja u Brazilu, vakcina CoronaVac kompanije Sinovac pokazala efikasnost od nešto više od 50 odsto.

To je, dakle, nešto iznad granice od 50%, koju je za masovnu upotrebu vakcine dozvolila Svetska zdravstvena organizacija.

Njujork tajms računa da bi ovaj nesklad u podacima o efikasnosti mogao da nanese veliki udarac „kineskoj globalnoj zdravstvenoj diplomatiji“, a veruje se i da će ga iskoristiti opozicija u državama naručiocima kineske vakcine, na čelu sa Turskom.

Ali u ovoj bici za tržište, koja se tek razgoreva, ne sede skrštenih ruku ni Kinezi.

Global Times, koga na Zapadu nazivaju vodećim kineskim tabloidom, piše da „kineski zdravstveni eksperti pozivaju Norvešku i druge države da, najmanje medju starijim ljudima, suspenduju korišćenje vakcine protiv Covid-19, koju su na bazi mRNA proizvele kompanije kao što je Pfizer, iz razloga nejasne bezbednosti, koja je prouzrokovala smrt 23 starija Norvežanina koji su je primili“.

List istina ne imenuje kineske zdravstvene eksperte koji ovo zahtevaju a jedan virusolog pomenut po imenu svoju izjavu počinje sa: „Ako se dokaže da je vakcina uzrok smrti tih ljudi…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com