Zašto Nemačka ima nižu smrtnost od COVID-19?

Postojanje guste mreže laboratorija širom Nemačke, kadrih da proizvode testove za novi koronavirus i ekstremno mnogo laboratorijske dijagnostike, glavni su razlozi niske stope smrtnosti od COVID-19 u Nemačkoj, smatra nemački virusolog Kristijan Drosten, koji je poslednjih nedelja prava zvezda u svojoj zemlji.

Direktor Instituta za virusologiju pri Charite u Berlinu, Drosten na nemačkom javnom servisu svako veče edukuje Nemce o novim saznanjima i činjenicama o aktuelnoj pandemiji.

“Procene iz poslednjih dana govore da nedeljno u Nemačkoj radimo oko pola miliona PCR testova, rasporedjenih po celoj teritoriji… Ceo sektor laboratorija, koji vode univerzitetske klinike, još je blizak zanatu. To znači da laboratorijski lekari u celoj Nemačkoj još sami mogu da izrade te testove, ako im neko da recept. Charite je isporučio recept još u januaru i odmah je podeljen medju kolegama svih univerzitetskih klinika. Univerzitetske klinike su nakon kratkog vremena, još od kraja januara mogle da sprovode tu dijagnostiku”, rekao je Dorsten na konferenciji za štampu.

Nemačka država je sebi za cilj postavila da se umesto sadašnjih 60-tak hiljada uskoro obavlja 200.000 testova dnevno.

U umrežavanje univerzitetskih klinika, radi prikupljanja i razmene saznanja o bolesti, nemačka država će uložiti 150 miliona evra.

Relativno niska smrtnost od bolesti COVID-19 u Nemačkoj, predmet je velikih rasprava naročito u Nemačkoj susednim zemljama, ali i u Americi.

Stopa smrtnosti od COVID-19 u Nemačkoj je danas u 2 sata ujutro iznosila 0,62% a prema podacima od danas u 14.30 ta stopa iznosi 0,74%.

Nemački virusolozi smatraju da kritični period epidemije nije prebrodjen i protive se ukidanju, pa čak i ublažavanju mera ograničenja direktnih socijalnih kontakata, koji je za celu tetitoruju zemlje uveden prošle nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com