Zelenski: Imamo ukrajinsku vakcinu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da je ta država razvila sopstvenu vakcinu protiv Covid-19.

Na pitanje novinara da li se radi o ruskoj vakcini on je odlučno odgovorio: „Nikako, jedinstvena ukrajinska vakcina kakvu još niko nije proizveo“.

Ali ta vakcina još nije testirana na ljudima tako da još ne može u upotrebu, dodao je Zelenski.

U Ukrajini se u nedelju 25.oktobra održavaju lokalni i regionalni izbori i iznenadna vest o ukrajinskoj vakcini dovodi se u vezu sa time.

Kasnije je na konferenciji za štampu obelodanjeno da vakcinu razvija američko-ukrajinska kompanija „Diaprof-med“ kojoj je na čelu Mihail Favorov, rodjeni Ukrajinac koji decenijama živi u Americi u saradnji s Ministarstvom zdravlja Ukrajine.

Favorov je, kako je prenela strana.ua, izjavio da se radi o rekombinantnoj vakcini, dakle vakcini koja ne sadrži virus.On je rekao da se radi o projektu proteina, jednom od najboljih na svetu! I procenio da bi vakcina mogla da bude spremna za devet meseci do godinu dana.

Ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov izjavio je da troškove razvoja ove vakcine u potpunosti preuzima ukrajinska država, na insistiranje predsednika Vladimira Zelenski.

Razvoj vakcine će koštati izmedju 100 i 150 miliona grivni, rekao je on.

Strana.ua prenosi izjavu ukrajinskog vojnog epidemiologa Sergeja Kravčenka koji s prezirom tvrdi da su „ukrajinsku vakcinu izmislili avanturisti iz kabineta predsednika Zelenskog radi predizbornog pi-ara“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com