2022 :A Rusija od nafte i gasa sve zavisnija

Dok se Evropska unija grči da svoju zavisnost od ruske nafte i gasa usmeri ka nuli, zavisnost Rusije upravo od nafte i gasa opet se kreće ka maksimalnim vrednostima.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija Ruske Federacije, prihodi od poreza i izvoznih carina na naftu i gas činili su 2020.godine 28 odsto prihoda ruskog budžeta, 2021.godine 36 odsto, prosečno tokom prva tri meseca 2022.godine 48 odsto, a u aprilu 2022.godine čine celih 63 odsto ukupnih prihoda budžeta u tom mesecu.

Prihodi od nafte i gasa iznosili su u aprilu 1812 milijardi rubalja i bili su 2 puta veći nego  u istom periodu 2021.godine.

Do ovako drastične promene na prihodnoj strani došlo je zbog enormnog rasta cena gasa i nafte na svetskom tržištu, ali i zbog drastičnog pada ostalih nenaftnih prihoda.

Pad nenaftnih prihoda dobro pokazuje kojim kanalima sankcije deluju na rusku ekonomiju: naime, unutrasnji promet i uvoz drastično padaju, pa se saglasno tome drastično smanjuju prihodi od unutrašnjeg i PDVa na uvoz.

Kako izveštaj Ministarstva finansija RF prenosi Komersant, nenaftogasni prihodi ruskog budzeta u aprilu su bili manji nego u bilo kom mesecu prvog kvartala 2022, ali manji i od onih iz aprila 2021.godine.

Prihodi ruskog budzeta u aprilu su prvi put ove godine bili manji od rashoda (deficit 262 milijarde), ali je prema računu za sva četiri meseca budzet Ruske Federacije ostao u suficitu od 1041 milijarde rubalja (prihodi 10 034 milijarde, rashodi 8993 milijarde).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com