30 dana štrajka hrvatskih škola

Danas je 30. dan otkako štrajkuju učitelji i nastavnici hrvatskih škola, koje podržavaju ne samo zaposleni u visokom školstvu, nego i policija, koja i sama najavljuje štrajk.

Oni odlučno ne prihvataju najavljeno povećanje osnovne plate celom javnom sektoru od 6,12%, nego traže promenu koeficijenata, koje smatraju nepravednim.

Štrajk je svojim trajanjem prešao vremenske granice u okviru kojih su izgubljeni časovi mogli biti nadoknadjeni, a u pitanje su dovedeni državna matura i prijemni ispiti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas optužio štrajkače da štrajkom u predizborno vreme u stvari imaju nameru obore vladu.

Predsednik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec je odbacio svaku insinuaciju da su zahtevi sindikata usmereni ka smeni vlasti.

“To samo bolesni umovi mogu pomisliti”, rekao je on.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, koja je do sada podržavala štrajkače, tvrdi da je predložila rešenje: Učenici da se vrate u škole, a tamo da rade motivisani nastavnici.

Popodne je u Vladi Hrvatske održan sastanak s predstavnicima štrajkača, posle čega je Mihalinec izjavio: „Jedino što mogu reći je da se približavamo rešenju problema“.

U medjuvremenu je javna podrška štrajkačima pala ali je i dalje nadpolovična.
Prema anketi urađenoj za HRT, štrajkače podržava 58% ispitanih, pre mesec dana ih je podržavalo 72%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com