Ako vi tako kažete: Kombank prvo stavljena na noge, pa dobro prodata

Na zakasneli interes poslanika za prodaju Komercijalne banke danas je u Narodnoj skupštini Republike Srbije odgovorila premijerka Ana Brnabić, pošto je prethodno veče saopšteno da je ugovor o prodaji najveće banke u domaćem vlasništvu potpisan.

Država Srbija čuva svoje interese i i dalje ima dve svoje banke, Poštansku štedionicu i Srpsku banku, rekla je Brnabić obrazlažući prodaju Komercijalne banke.

Inače, prema sajtu NBS dve preostale banke u državnom vlasništvu zajedno imaju pola (202,8 milijardi dinara + 11,9 milijardi dinara) bilasne aktive Komercijalne banke (419,9 milijardi dinara).

“Komercijalna banka je, nakon što je podignuta na noge, prodata za 387 miliona evra, što je iznad procenjene vrednosti banke“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je njena Vlada izabrala finansijskog savetnika za prodaju Komercijalne banke i da je taj savetnik procenio 100% njenog kapitala na izmedju 406 i 451 milion evra, a 83,23% udela od 338 do 375 miliona evra.

“Ponuđena cena, koju smo postigli, je iznad gornjeg ranga procenjene vrednosti banke, a izabrana ponuda je iznad tržišne kapitalizacija banke na dan 30. juna 2019. godine”, rekla je Brnabić.

Inače Vlada Srbije je najpre 2015. godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke izabrala Nomura Internešenel, a onda je bez objašnjenja raspisala tender i za novog privatizacionog savetnika izabrala Lazard.

Zašto je Komercijalna banka uopšte prodata Narodna skupština i njena Vlada nisu se bavile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com