Amansio Ortega na par sati pretekao Bila Gejtsa

Amansio Ortega vlasnik firme Inditeks preuzeo je jutros na par sati titulu najbogatijeg čoveka na svetu od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, piše Forbs. Ortegina imovina vredela je jutros više od 80 milijardi dolara zahvaljujući rekordnoj vrednosti akcija Indeksita – 33,99 evra po akciji.

Ortega

Međutim, Gejts je vrlo brzo povratio titulu najbogatijeg čoveka na svet nakon što su u 10:52 Ortegine akcije pale na 33,80 evra. Dva milijardera će u buduće najverovatnije nastaviti da se smenjuju na Forbsovoj listi kako njihve akciju budu padale i rasle.

Inditeks je matično preduzeće brendovima kao što su Zara, Masimo Duti i Pol & Ber. Njegove akcije porasle su u poslednjih godinu dana za 50 odsto.

Ortegin finansijski rast zvuči još impresivnije s obzirom da Forbs meri bogatstvo u dolarima, a vrednost evra je pala sa 1,27 na 1,10 dolara u prethodnih godinu dana, piše američki časopis.

Sin železničkog radnika, Ortega je 1975. godine sa svojom ženom Rozalijom Mera osnovao Zaru, prodajući donji veš i bade mantile. On je danas vlasnik 59 odsto akcija. Par se razveo pre više godina, a nakon Rozalijine smrti u avgustu 2013. godine njihova ćerka Sandra nasledila je majkin udeo. Ona je danas druga najbogatija osoba u Španijim sa bogatstvom vrednim 7,3 milijarde dolara.

Ortega svake godine dobije stotine miliona dolara od dividendi Inditeksa, koje uglavnm ulaže u svoje carstvo nekretnina koje, prema španskom registru, vredi više od pet milijardi dolara.

Gejts je od poslednjih 20 godina 15 proveo na čelu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu. Meksički tajkun Karlos Slim i američki investitor Voren Bafet skidali su u poslednjih 20 godina Gejtsa sa trona, a ovo je prvi put da je Ortega zaseo na presto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com