Američko tržište novca ostalo bez para, Fed interveniše

Prvi put od svetske ekonomske krize, Američke federalne rezerve su intervenisale na medjubankarskom tržištu novca kako bi popravili njegovu nisku likvidnost.

Kamate su, pre intervencije Feda, na tom tržištu dostigle stopu od 10% što je četiri puta više od maksimalne stope (2,25%) po kojoj novac plasira Fed.

Fed je u tržište, na kome poslovne banke trguju viškovima novca, u utorak, kupovinom obveznica, ulio 53,2 milijarde dolara i najavio nastavak intervencije i u sredu, prenosi finanzen.net. U sredu je Fed na to tržište kratkoročnih, obično prekonoćnih pozajmica, plasirao još 75 milijardi dolara. Već posle intervencije u utorak kamata je pala na 2,8%.U četvrtak su intervencije nastavljene s novih 75 milijardi, ili ukupno oko 200 milijardi dolara za tri dana-kamata je na tom tržištu u četvrtak bila 2%.

Spekulacije o tome da bi ova intervencija mogla da preraste u kontinuirano ulivanje novca preko obveznica, slično Evropskoj centralnoj banci, nisu dobile potvrdu.

O uzrocima nestašice novca još se spekuliše. Kao jedan od razloga se navodi pojačana kupovina američkih državnih hartija od vrednosti čija je ponuda, zbog visokog američkog trgovinskog deficita, visoka.Prošle nedelje su banke na aukciji Ministarstva finansija Amerike učestvovale sa 78 milijardi dolara,piše Frankfurter algemajne cajtung.

Delimično je za sušu na medjubankarskom tržištu odgovorno i vreme kad kompanije namuruju svoje poreske obaveze. Iako situacija na ovom tržištu podseća na predkrizno vreme, analitičari teše da su uzroci ovog puta drugi.

Svetska tržišta inače s velikim uzbudjenjem očekuju sutrašnji sednicu Feda. S velikom verovatnoćom se očekuje još jedno snižavanje ključne kamate Američkih federalnih rezervi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com