Blumberg: Rusija traži način da blokira zajam MMF-a Ukrajini

Rusija traži način da blokira sledeću isplatu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ukrajini, ukoliko Kijev odbije da vrati Moskvi tri milijarde dolara duga koji dospeva na naplatu u decembru, rekao je za Blumberg neimenovani izvor „dobro upoznat sa situacijom“.

Porošenko i Lagard

Trenutna politika MMF-a zabranjuje davanje kredita zemljama koje ne servisiraju svoje dugove prema drugim državama. Ali, pre mesec dana MMF je saopštio da će nastaviti da isplaćuje Ukrajini kredit vredan 17,5 milijardi dolara čak i ako Kijev odbije da otplati dug Rusiji. Postoji mogućnost da će MMF promeniti svoja pravila, dozvoljavajući kreditiranje pod uslovom da zajmoprimac ispunjava svoje obaveze prema MMF-u i pregovara sa svojim kreditorima sa „dobrim namerama“.

U tom slučaju Rusija bi mogla da uskrati garanciju da je Ukrajina u stanju da joj vrati dug, rekao je neimenovani izvor. On je dodao da bi Moskva mogla i da tvrdi da Kijev ne pregovara sa „dobrim namerama“.

Ukrajina je u avgustu sa svojim kreditorima dogovorila restrukturiranje svog 18 milijardi dolara teškog duga. Prema dogovoru Kijevu je otpisano 20 odsto duga. Rusija je odbila da učestvuje u retstrukturiranju.

Pre mesec dana, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zapretio je Rusiji da će obustaviti isplatu duga ukoliko Moskva ne pristane na restrukturiranje kredita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com