Borba s inflacijom se nastavlja : Referentna kamatna stopa NBS 5,75 odsto

Narodna banka Srbije je dvanaesti put zaredom povećala svoju kamatnu stopu : od danas je 5,75 odsto.

Referentna kamatna stopa povećana je za 0,25 procentnih poena.

Kamatna stopa na depozitne olakšice ostaje 4,5 odsto, a kamata na kreditne olakšice povećana je na 7 odsto.

Godišnja inflacija u Srbiji je u januaru iznosila 15,8 odsto.

Izvršni odbor NBS naveo je da su globalni troškovni pritisci oslabili zahvaljujući padu svetskih cena energenata, rešavanju zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenju troškova kontejnerskog transporta.

To bi trebalo da utiče i na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu, navodi se u saopštenju NBS.

Medjutim, ima i dogadjaja koji bi mogli da uspore proces smanjenja globalne inflacije, kao i onih koji bi delovali u suprotnom smeru, navodi NBS.

Otvaranje Kine nakon popuštanja restriktivnih zdravstvenih mera moglo bi ubrzati globalnu ekonomsku aktivnost i povećati tražnju za energentima i primarnim proizvodima i usporiti proces smanjenja globalne inflacije.

Veće zaoštravanje monetarnih politika centralnih banaka delovalo bi u suprotnom smeru.

Opreznost monetarnih politika neophodna je zbog i dalje prisutnih geopolitičkih tenzija, uključujući i postojanje rizika da se snabdevanje svetskog tržišta naftom iz Rusije znatnije smanji u narednim mesecima, a da ne bude kompenzovano rastom ponude iz drugih zemalja OPEC-a.To bi podstaklo rast cene nafte, navodi NBS u svom saopštenju.

Na rast bazne inflacije u većini zemalja, tvrdi NBS, još uvek utiču i indirektni efekti povećanih cena energenata i industrijskih sirovina u prethodnom periodu kao i tržište rada, koje karakteriše niska nezaposlenost i dalji rast zarada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com