Budžetom za 2024.godinu odobreno zaduženje za železnicu od skoro 3 milijarde evra

Usvajanjem Zakona o republičkom budžetu za 2024.godinu, poslanici Narodne skupštine saglasili su se da Republika Srbija u toj godini može odobriti zajmove za modernizaciju i rekonstrukciju zeleznice u iznosu od 2 milijarde i 783 miliona evra i 130 miliona dolara.

Zajmove za železnicu Republika Srbija bi, prema tekstu budžeta, ugovorila sa Svetskom bankom (65 miliona $), Evropskom investicionom bankom (1 milijardu i 83 miliona evra), Francuskom agencijom za razvoj (65 miliona dolara).

Sa stranim investicionim korporacijama, fondovima i bankama, Republika bi ugovorila 1 milijardu i 600 miliona evra, a sa poslovnim bankama zajmove od 100 miliona evra.

Ovi su zajmovi namenjeni modernizaciji železničkog sektora – II faza (65 miliona +65 miliona $).

Namenjeni su i rekonstrukciji deonica pruge na pruzi Beograd centar – Rasputnuca G – Rakovica – Mladenovac-Lapovo-Niš (550 miliona evra +600 mimiona evra), rekonstrukciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad (158 miliona evra), projektu rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge (Beograd) – Stara Pazova – Šid – granica sa Hrvatskom (375 miliona evra).

Odobreno projektno i programsko zaduživanje namenjeno je i rekonstrukciji i modernizaciji pruge Valjevo – Vrbnica – granica sa Crnom Gorom (1 milijarda evra).

Za projekat modernizacije i rekonstrukcije madjarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, deonica Novi Sad – Subotica – drzavna granica (Kelebija) odobreno je zaduženje od 100 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com