Cene robe i usluga u maju veće za 0,1 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u maju ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,1 odsto.
rzs
U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u maju 2016. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 0,7 odsto, dok su u odnosu na decembar 2015. godine veće za 0,8 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u maju 2016. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama transport (0,4 odsto), hrana i bezalkoholna pića, zdravstvo i odeća i obuća (za po 0,2 odsto) i u grupi nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,1 odsto).
Pad cena je registrovan u grupama komunikacije i obrazovanje (za po 0,3 odsto), rekreacija i kultura (0,2 odsto) i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, alkoholna pića i duvan i restorani i hoteli (za po 0,1 odsto).
Cene ostalih proizvoda i usluga nisu značajnije menjane.
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, podseća se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com