Centralna banka Rusije povećala kamatu sa 13% na 15 %

Savet direktora Centralne banke Rusije(CBR) saopštio je u petak da je odlučio da ključnu kamatu te banke poveća sa sadašnjih 13 odsto na 15 odsto.

To je četvrto uzastopno povećanje ključne kamate Centralne banke Rusije, počev od jula 2023.godine.

Kako se navodi na sajtu CBR, razlog za ovako znatno povećanje kamate je ubrzani rast cena.

Prema oceni od 23.oktobra,medjugodišnja inflacija je u Rusiji porasla na 6,6 odsto posle septembarskih 6 odsto.Prosečni desezonirani rast cena u trećem kvartalu 2023.godine iznosio je 12,1 odsto na godišnjem nivou prema 5,1 odsto u drugom kvartalu, a bazna inflacija je porasla sa 5,7 odsto u drugom kvartalu na 9,6 odsto u trećem kvartalu.

Centralna banka Rusije je naviše korigovala svoju prognozu godišnje inflacije u 2023.godini na 7 – 7,5 odsto, a u 2024.godini na 4-4,5 odsto.Ciljana inflacija Banke Rusije je 4 odsto.

Glavni uzročnik ovako nepovoljnih inflacionih kretanja je uporni rast unutrašnje tražnje kojoj ne može da odgovori proizvodnja roba i usluga.

„Stabilan rast unutrašnje tražnje sve više je iznad mogućnosti rasta proizvodnje roba i usluga. Inflaciona očekivanja ostaju visoka. Visok ostaje i tempo rasta kreditiranja. Polazeći od novih srednjoročnih parametara budžetske politike, smanjivanje budzetskih subvencija dešavaće se sporije nego što se ranije očekivalo. U takvim uslovima, potrebno je dodatno pooštravanje kreditno-monetarne politike kako bi se ograničio veliki otklon inflacije iznad cilja i ona vratila ka 4 % u 2024.godine“,navodi Centralna banka Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com