Centralna banka Rusije: Za bitkoine ne garantujemo

Banka Rusije je izdala saopštenje kojim gradjane upozorava na rizike ulaganja u kriptovalute jer je u poslednje vreme „jako porastao broj upita učesnika finansijskog tržišta i medija povodom kriptovaluta, koje su se veoma raširile po svetu“.

„Banka Rusije vrši monitoring tržišta kriptovaluta i priprema i razradjuje stav o definiciji i regulisanju kriptovaluta u Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Centralne banke Rusije.

„Većina operacija s kriptovalutama obavlja se van pravne regulative kako Rusije tako i većine drugih država. Kriptovalute ne garantuje i ne obezbedjuje Banka Rusije“, navodi se dalje i dodaje : „Kriptovalute emituje neograničeni broj anonimnih subjekata. Po prirodi tog anonimnog karaktera delatnosti emitovanja kriptovaluta, gradjani i pravna lica mogu biti uvučeni u nezakonite delatnosti uključujući tu legalizaciju (pranje) prihoda dobijenih na kriminalan način i finansiranje terorizma“.

„Operacije s kriptovalutama nose u sebi visoke rizike kako pri realizaciju operacija razmene , izmedju ostalog i zbog oštrog kolebanja kursa, tako i u slučaju privlačenja finansiranja preko ICO (Inicial Coin Offering, forma privlačenja investicija gradjana u vidu emitovanja i prodaje novih kriptovaluta, tokena, od strane investitora, prim.aut). Postoje takodje tehnološki rizici pri emitovanju i rukovanju s kriptovalutama i rizici fiksacije prava na ‘virtualnu valutu’. To može dovesti do finansijskih gubitaka gradjana i nemogućnosti zaštite prava potrošača finansijskih usluga u slučaju njihovog narušavanja“.

„U vezi sa tim, Banka Rusije skreće pažnju gradjana i svih učesnika finansijskog tržišta na povećane rizike pri korišćenju i investiranju u kriptovalute“, navodi se u tom saopštenju.

U junu je jedan visoki funkcioner Banke Rusije izjavio da je vreme da ta Banka kreira i pusti u promet sopstvenu virtuelnu valutu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com