Češka: Ne evru, ne želim evro, ne želimo evro ovde

Želja Evropske komisije da sve članice Evropske unije u najskorije vreme preuzmu evro kao glavno sredstvo plaćanja ostaće samo želja. Barem takve reakcije stižu iz Češke.

Pored činjenice da Česi u većini ne žele prelazak na evro, sada i najverovatniji budući premijer te države, milijarder Andrej Babiš, poručuje da evropska valuta nije dobrodošla na poziciji glavne valute u toj državi.

„Ne evru. Ja ne želim evro. Mi ne želimo evro ovde“, rekao je Babiš u intervjuu za američku mrežu Blumberg i dodao da „svi znaju da je (prelazak na evro, prim.aut) bankrot“.

„Želim češku krunu i nezavisnu centralnu banke“, rekao je Babiš.

Prema njegovim rečima, prelazak na evro bi značio delimičan gubitak suvereniteta i „dodatno mešanje Brisela“. On ističe i da su jake države zapravo najveća jačina Evrope, a da bi se to izgubilo daljom integracijom.

Američki magazin Forbs Andreja Babiša opisuje kao „češku verziju Donalda Trampa“, uz daleko manje bogatstvo – 3,5 milijardi dolara. Njegova stranka ANO, koja je osnovana 2011. godine, trenutno je vodeća u ispitivanjima češkog javnog mnjenja, a parlamentarni izbori u toj državi su zakazani za oktobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com