Crkva i sport o parama i navijačima neprihvatljivih političkih gledišta

Srednjenemačka biskupija Evangelističke crkve upozorila je svoje institucije da ne primaju uslovljene donacije članova Alternative za Nemačku.

Predsednik Dobročiniteljske organizacije te biskupije Kristof Štolte izjavio je za Pres službu evangelista da ne želi nikakav novac od desno-populističke partije „ako ona pokušava da da drugo značenje našem pozivu, da drugačije definiše hrišćansku ljubav prema bližnjem i da postavi granice u obraćanju drugome“.

Ako je, na primer, donacija, prenosi reči Štoltea Frankfurter algemajne cajtung, uslovljena time da je koriste samo Nemci u nevolji, ne treba je prihvatiti.

„Ne prihvataju se donacije koje prave razliku izmedju ispravnih i pogrešnih nevoljnika“, rekao je Štolte.

On smatra da bi crkva trebalo da zauzme jasan stav prema Alternativi za Nemačku,ali „ne odustajanjem od našeg evangelističkog identiteta i davanjem za pravo populističkim izjavama“.

Stav da bi uslovljene donacije trebalo odbijati za rezultat je imao povećanje broja donatora projekta Sonneberger Tafel, rekao je Štolte.

„To je jasan signal da se želi da (Sonneberger) Tafel radi za sve nevoljnike bez obzira nanacionalnost, kulturu i religiju“, zaključio je Kristof Štolte.

Ranije je oštre proteste članova Alternative za Nemačku izazvala izjava Petera Fišera, predsednika fudbalskog kluba Ajntraht iz Frankfurta, da taj klub ne želi da medju navijačima ima pristalice Alternative za Nemačku.

Kao što je citirani Štolte mišljenja da bi crkva trebalo jasno da se odredi prema stavovima Alternative za Nemačku, tako i Fišer smatra da bi jasno o tome trabalo da se odrede sportske organizacije.

Fišer je svoj stav ponovio i pošto su na njega, i zbog podele navijača na poželjne i nepoželjne, oštro reagovali ne samo funkcioneri Alternative za Nemačku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com