Crnogorska računica: Na 41 km auto-puta 31,3 miliona evra putarine i drugih prihoda

­Ministarstvo finansija Crne Gore očekuje da 41 kilometar autoputa Smokovac – Mateševa od putarine i drugih komercijalnih prihoda ostvari 31,3 milion evra godišnje, a da ta suma do 2030. godine poraste na 44 miliona evra, prenele su danas podgoričke Vijesti podatke tog Ministarstva, koji su u posedu Agencije za socijalnu pravdu.

Primećuje se da Ministarstvo finansija nije preciziralo na koje „druge komercijalne prihode“ misli.

Vlada Crne Gore očekuje da će iz državne kase godišnje subvencionisati 32 miliona evra za otplatu duga za gradnju prve deonice autoputa Podgorica – Mateševa odnosno tolika će biti razlika izmedju onoga što će Monteput prihodovati od naplate putarine do iznosa godišnje rate kredita, navodi se dalje.

Za deonicu Smokovac – Mateševa u 2014. godini je, podseća se u izveštaju Vijesti, sa kineskom EXIM bankom zaključen kredit na 944 miliona dolara. Grejs period je 6 godina, period otplate glavnice 14 godina, a kamatna stopa 2%.

Iznos rate za glavnicu, koju godišnje treba vraćati je 67 miliona dolara, a iznos u evrima će zavisiti od kursnih razlika i od toga da li će Vlada uzeti osiguranje od valutnog rizika.

Da podsetimo, krediti kojima su izgrađeni auto-putevi u Srbiji kompletno se servisiraju iz budžeta, dok Hrvatske autoceste uzete kredite servisiraju refinansiranjem, odnosno uzimanjem novih (trenutno po nižoj kamati).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com