Čuda od suda: Kako ruski reditelj Serebrenjikov nije ni osudjen ni oslobođen zbog pronevere 1,6 miliona evra

Intrigantni ruski pozorišni reditelj (balet „Nurejev“ u Boljšom) Kiril Serebrenjikov osudjen je u petak u Moskvi na tri godine zatvora uslovno na tri godine, po optužnici koja ga tereti da je vodja organizovane kriminalne grupe koja je proneverila 129 miliona rubalja (1,6 milion evra) budžetskih sredstava.

Tužilaštvo je za reditelja tražilo 6 godina zatvora, a za njegove saradnika Jurija Itina i Alekseja Malobrodskog četiri odnosno pet godina zatvora. Ova dvojica takodje su osudjena uslovno na 3 odnosno 2 godine. Što znači da su sva trojica od ovog vikenda slobodni gradjani, koji doduše treba da vrate Ministarstvu kulture Rusije 128,9 miliona rubalja i plate sudu kazne od 800.000, 200.000 i 300.000 rubalja.

Presuda je izazvala veliko zanimanje medija – podjednako u Rusiji i na Zapadu. Zato što je Serebrenjikov kritičar politike Kremlja, recimo prema Krimu, za nemački javni servis ARD prioritetna je mogućnost da je istraga, optužnica i na kraju prvostepena presuda politički motivisana. Da li je ukradeno 1,6 milion evra od trećerazrednog je značaja, ako se radi o kritičaru Putina.

Ruski mediji nisu morali da idu po toj tankoj žici, tim pre što Serebrenjikov sve vreme režira i iz kućnog pritvora, a njegove predstave sponzorišu poznati ruski biznismeni.

Dakle, ruski mediji izručito i ne pominju za Zapad ključnu političku komponentu, budući da im je presuda u odnosu na svoje obrazloženje ispala smešna da smešnija ne može biti. Pa poigravajući se temom, Komersant svoj izveštaj naslovljava sa „Tužilaštvu ukrali kaznu“.Ali ne i delo.

Naime, Serebrenjikov se tereti da je za potrebe realizacije projekta za popularizaciju pozorišta „Platforma“ osnovao neprofitnu organizaciju „Sedmi studio“ i za realizaciju tog projekta, čiju je pravu vrednost uvećao 2,5 puta, od Ministarstva kulture dobio 216 miliona rubalja.

„Sedmi studio“ je, tvrdi tužilaštvo, od 2011.do 2014.godine sklopio više fiktivnih ugovora sa tkz.jednodnevnim firmama i na njihove račune, na ime nepostojećih poslova, prebacio 132 miliona rubalja. Od  te sume 128,9 miliona rubalja u gotovom je podignuto sa računa i završilo na privatnim računima Serebrenjikova i saradnika.

Sudija Olesja Mendeljejeva je kaznu, koja proneveritelju tolikog novca Serebrenjikovu čak ne zabranjuje ni vršenje rukovodećih poslova u privredi, obrazložila rečima čija težina kazni do te mere ne pasuje, da kod izveštača Komersanta budi sumnju da je presuda na brzinu menjana, a vremena da se prilagodi obrazloženje više nije bilo.

„Sud je utvrdio da su Serebrenjikov, Itin, a zatim i Malobrodskij,  ranije se udruživši u organizovanu grupu pod rukovodstvom Serebrenjikova, podelivši kriminalne uloge i razradivši komplikovan mehanizam krivičnog dela, koji je uključivao plan u više etapa, pripremu kao i sistematičan karakter krivičnog delovanja planiran na duži period vremena od 2011.do 2014.godine, u Moskvi su koristoljubivo, zainteresovano, koristeći se svojim službenim položajem, izvršili pljačku, to jest proneveru tudje imovine, odnosno državnih novčanih sredstava, sudija je, prenose ruski mediji, obrazloženje čitala satima.

Uz otežavajuću okolnost da delo nisu priznali, a troškove projekta nisu mogli da dokumentuju jer su saradnici „Sedmog studija“ dokumentaciju uništili, Serebrenjikov, generalni direktor i producent „Sedmog studija“ dobili su uslovne kazne na koje  su svi najavili žalbu : i tužilaštvo i odbrana. Advokati, koje je konsultovao list Vedomosti, misle – s pravom.

„Problem je u stvari u sledećem : ako je počinjen težak zločin, onda uslovno nije prava kazna. A ako dela nije bilo, čemu kazna, kaže za Vedomosti advokat Aleksej Meljnjikov.

Ali budući da presuda nije pravosnazna, neki se nadaju da će nesklad izmedju opisanog dela i izrečene kazne biti rešen u žalbenom postupku, a neki opet misle da je već prezentovan rogobatni politički kompromis kao rešenje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com