Da li je to EU-kolonijalizam: Zašto je lista novih državljana Malte izazvala toliko uzbudjenje?

Vlada Malte izazvala je veliko uzbudjenje objavljivanjem liste od 2182 imena novih državljana koje je Malta stekla u 2016.godini.

Sem imena i prezimena drugi podaci o te 2182 osobe nisu navedeni, pa ni podatak kako su drzavljantstvo stekli.Od 2013.godine Malta ima Individual Investment Programme, po kome se državljanstvo te zemlje može kupiti za investiciju od 650 000 evra ne samo za sebe nego i za članove porodice, uključujući tu i roditelje.

Sva sila prekora srušila se na moguće kupce malteskog državljanstva, dok je činjenica da je praksa još nekih država EU da oficijelno prodaju svoje državljanstvo za investicije ili da njime prosto trguju, kao takodje vrlo upitna pala u sasvim drugi ili treći plan.

Da je stvar vrlo sumnjiva i sa strane EU i ukazuje na kolonijalni pristup, pokazuju detalji: ako platite ne morate polagati uobičajeni ispit iz jezika zemlje čije državljanstvo hoćete, ne morate u njoj čak ni boraviti,a ponegde vam se obećava koješta pa i po vas odličan ishod u sporovima oko starateljstva dece!

Tamo gde postoji zvaničan program usvajanja tudjih državljana za investicije, po pravilu im se nude uslovi podobni offshore poslovanju.

Malteski portal lovinmalta.com deli naše mišljenje pa je pozvao gradjane država van EU da objavljeni spisak prouče, pronadju svoje sunarodnike, malo im gugluju imena i jave portalu lovinmalta.com ukoliko tu ima nešto sto bi rodjeni Maltezani o svojim novim sugradjanima trebalo da znaju.

Malta je već objavljivala podatke o novopecenim Maltezanima, ali se prvi put za 2016.godinu pohvalila i imenima.Ima tu dvadesetak prezimena koja se zavrsavaju na -ić, neka su već prepoznata, ali se čini da i dalje preovladjuju Rusi.

Ruski mediji su se takodje ozbiljno prihvatili zadatka i medju objavljenim imenima prepoznali neke od vodećih ruskih biznismena sve sa porodicama.Recimo, vlasnika Jandeksa Arkadija Voleža sa celom porodicom ili Aleksandra Mečetina suvlasnika Beluga group najvećeg ruskog proizvodjaca votke…

Pitani, neki od novih ruskih Maltezana su objasnili da s EU- pasošem lakše posluju.

Nije pomenuto da je Rusija pod zapadnim sankcijama i da je već jednom, a ove godine će opet ponuditi poresku amnestiju ruskom kapitalu koji je još u inostranstvu ukoliko se vrati u otadžbinu.

Rusi su i ranije bili najbrojniji medju novopecenim Maltezanima,2015. godine su činili 258(40%) od ukupno 646 osoba koje su dobile maltesko državljanstvo.Prema podacima koje je za tu godinu objavio Eurostat, za Rusima su sledili gradjani Velike Britanije (11%), pa gradjani Ukrajine (4%).

Tako je na Malti, a u EU kao celini je sasvim drugačije, Rusi nisu ni medju prvih pet.

Naime, kaže Eurostat, od 2010. zaključno s 2015.godinom, drzavljanstvo neke od članica EU dobilo je oko pet miliona ljudi.Devet od svakih deset dolaze iz država- neclanica.

Najbrojniji medju novopecenim državljanima EU su Marokanci- 86 000.Od tog broja, njih 88% dobili su državljanstvo Italije, Španije ili Francuske.

Za Marokancima po broju slede Albanci- 48 400, pa Turci- 35 000, četvrti su Indijci- 31 000, peti Rumuni-28 400…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com