Dobit privrede Srbije u prošloj godini 144 milijarde dinara

Registrator u Registru finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre (APR) Ružica Stamenković izjavila je danas da je ukupna privreda Srbije u 2015. godini prekinula seriju neprofitnog poslovanja, i završila godinu sa neto dobitkom od 144 milijarde dinara.

dinari

Stamenković je na konferenciji za novinare rekla da je analizom finansijskih izveštaja za 2015. godinu, koje je privreda dostavljala do kraja februara za statističke potrebe, utvrđeno da je u toj godini ostvarena finansijska dobit od 144 milijarde dinara, dok je privreda 2014. godinu završila sa gotovo istim tolikom gubitkom – 133 milijarde dinara.

Ona je navela da je sa neto dobitkom poslovalo 54.475 privrednih društava, a njihova ukupna dobit iznosila je 467 milijardi dinara, što je za 14,6 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

Istovremeno, kako je objasnila, 27.521 firma je zabeležila gubitak, koji ukupno iznosi 323 milijarde dinara, dok 10.846 preduzeća nije ostvarilo rezultate, dok je broj zaposlenih prošle godine povećan za 21.360.

Bolji odnos i pozitivan rezultat privrede, kako je rekla, rezultat je boljeg poslovnog ambijenta, i pored prisutnog problema visoke zaduženosti, nelikvidnosti i kumuliranih gubitaka, pri čemu su načinjeni značajni pomaci.

Prema njenim rečima, deo preduzeća, ne računajući javna, kao ni ona u privatizaciji ili stečaju, firme koje posluju po tržišnim pravilima, ostvarila su dobit od 198 milijardi dinara.

Govoreći o javnim preduzećima, Stamenković je rekla da su ona u 2015. godini ostvarila neto dobit od 8 milijardi dinara, dok su u 2014. godini imala gubitak od 44 milijarde dinara.

Takođe, ona je navela da je od ukupno 485 javnih preduzeća, njih 350 prošlu godinu završilo sa dobitkom, a ta grupa preduzeća smanjila je i broj zaposlenih za 739 radnika.

Podaci pokazuju da je u javnim preduzećima pokrenut proces štednje, a povećani su i iznosi naplate potraživanja iz prethodnih perioda, koji se iskazuju kao prihodi i utiču na rezultate, napomenula je Stamenković.

Stamenković je istakla da su glavni generatori gubitaka preduzeća u privatizaciji koja su u 2015. godini imala gubitak od 24 milijarde dinara, a koji je značajno smanjen za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu, međutim i broj privrednih društava u privatizaciji je smanjen sa 240 u 2014. godini na 96 u 2015. godini.

Ta grupa u dogledno vreme treba da nestane, konstatovala je ona i dodala da su preduzeća u stečaju i likvidaciji u 2015. godini imala ukupan gubitak od oko 39 milijardi dinara, što je više za četvrtinu u odnosu na 2014. godinu.

Govoreći o pojedinačnim sektorima, ona je navela da su iz sfere negativnog u pozitivno prešli trgovina, prerađivačka industrija, saobraćaj i skladištenje, koji su u prošloj godini ostvarili dobit od 50 milijardi dinara.

Stamenković je rekla da je u prošloj godini broj zaposlenih povećan za 21.360, čime je zaustavljen trend njihovog šestogodišnjeg smanjenja na nivou privrednih društava u Srbiji.

Prema njenim rečima, i pored pozitivnih pomaka, nisu izostali problemi visoke zaduženosti i nelikvidnosti, što je uticalo na topljenje kapitala.

Stepen ukupne zaduženosti je blago povećan, na 1,84 naspram 1,8 od prethodne godine, dodala je ona.

Analiza je, kako je objasnila, zasnovana na izveštajima 92.842 privredna društva, a oko 30.000 njih nije predalo finansijske izveštaje, što je uobičajeni broj, ali njihova dobit ili gubitak nisu značajni i ne bi uticali bitno na statistiku.

Do donošenja novog zakona, zaključno sa 2013. godinom, tužilaštvu smo podnosili prijave za privredni prestup, ali su oni uzimali u obzir samo one koje imaju promet preko 500.000 dinara, jer su ostali imali „malu društvenu štetnost“, a takvih je bilo oko 1.500 iz godine u godinu, objasnila je Stamenković.

Ona je podsetila na to da je od 2014. godine, kada je stupio novi zakon na snagu, tužilaštvo promenilo stav, pa je APR sada u fazi podnošenja 30.000 prijava za one koji nisu dostavili izveštaje za 2014. godinu.

Do kraja 2016. godine počećemo i sa podnošenjem prijava za one koji nisu podneli izveštaje za 2015. godinu, zaključila je Stamenković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com