Dosta je bilo: Evropski sud rekao da je zakon Srbije o švajcarcima pravno neosnovan

Pokret Dosta je bilo je najavio da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrdjivanje neustavnosti Zakona u konverziju s obzirom da je protivan članovima 18-20 Ustava RS.

„Možda će za EU fanatike, koji ne vole Ustav, nešto značiti to da je čak protivan i članu 78 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”, saopštava DJB.

DJB poziva Vladu Srbije da obustavi isplate po osnovu Zakona o konverziji, a Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita da raskine ugovore o osiguranju kredita u švajcarcima.

Pokret Dosta je bilo saopštava da je Evropski sud pravde na zahtev suda iz Poljske doneo važnu presudu C 260/18 o kreditima u švajcarskim francima.

Iz te presude, kako je intetpretira Dosta je bilo, proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora izmedju banaka i gradjana.

Ovo znači, tumači Dosta je bilo, da je „stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u evrima s izmišljenom kamatom u suprotnosti s ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji“.

DJB podseća da je ta politička organizacija pre donošenja Zakona o konverziji upozoravala da je taj „zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih gradjana“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com