Države bi mogle da zabrane privatno posedovanje zlata?

Poznati britanski hedz menadžer Crispin Odej veruje da aktuelne aktivnosti, pre svega, centralnih banaka na snabdevanju tržišta ogromnim količinama novca predstavljaju rizik od takvog rasta inflacije, koji bi mogao dovesti do zabrane privatnog posedovanja zlata!

Zlato je i u aktuelnoj korona krizi postalo interesantno za investitore, kao sigurna luka za njihov novac, pa je od početka marta poskupelo za 7 %, a od početka godine za 12 %.Cena fine unce zlata trenutno je 1671,87 dolara i danas je smanjena za 2,4 %.

Crispin Odej procenjuje da bi moglo da se desi da stvari sa tolikim novcem namenjenim spasavanju ekonomija od posledica korona krize krenu u neželjenom pravcu i da centralne banke ne budu u stanju da inflaciju drže pod kontrolom.

U svom pismu investitorima, Odej prognozira da bi inflacija u narednih 15 meseci mogla da poraste do 15%.

„Autoriteti“ će se protiv takvog razvoja dogadjaja boriti, ali tu bi borbu mogli izgubiti, veruje on, i sledeća mera bi im mogla biti zabrana privatnog posedovanja zlata putem koje bi realizovali operaciju povlačenja novca iz opticaj i stvaranja sigurnog sredstva obračuna u svetskoj trgovini.

Da stvar nije ni malo iz oblasti fantazije, Odej dokazuje pozivajući se na američki dekret iz 1933.godine kojim je privatno posedovanje zlatnog novca, poluga i certifikata proglašeno ilegalnim, a vlasnici pozvani da po fiksnom kursu svoje zlato predaju Federalnim rezervama. Dekret je ukinut tek 1974.

Prenoseći ovu prognozu finanzen.net ovenjuje da je Odej zaboravio samo jednu stvar : danas nema novca sa zlatnom podlogom, kakav je bio slučaj u vreme važenja američkog dekreta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com