Države i kriptovalute: Zabraniti ili kreirati

Nema države u kojoj stanovništvo više trguje kriptovalutama nego što je Južna Koreja. Svi – od studenata do domaćica. Nema države u kojoj se proizvodi više kriptovaluta (mining) nego što je Kina. Zbog jeftine struje tamo je lociran najveći broj jakih kompjutera, koji gutaju struju proizvodeći virtuelne valute koje je tokom protekle godine definitivno nekontrolisanim delom svetskih finansija učinio bitkoin.

Južna Koreja je upravo saopštila da sprema zakon o zabrani trgovine kriptovalutama na berzi, a trgovci kriptovalutama tvrde da je intervenisala kako policija tako i poreski organi. Akcija je rukovodjena sumnjom kako u moguće prevare tako i u poresku utaju.

Fajnenšl tajms je izvestio da je Kina zabrinuta za ekološke i finansijske posledice enormne potrošnje struje na proizvodnju kriptovaluta te će tu proizvodnju na svojoj teritoriji zabraniti. Još ranije se istom mišlju nosila i Rusija.

Na ove najave, kursevi glavnih svetskih kriptovaluta koji su oko Nove godine ludovali, drastično su pali. Bitkoin koji je u jednom trenutku prešao magičnu granicu od 20.000 dolara, trenutno se trguje po ceni od 13.520 dolara.

Dakle, teško da sesišta značajnije, ako ne u ukupnoj svetskoj ekonomiji, ono bar u svetskim finansijama dogodilo prošle godine, od opšte pomame za kriptovalutama.

Države su ostale zbunjene izmedju potrebe da i tu oblast kako-tako regulišu i ambicije da sa sopstvenim učešćem u njoj ne okasne.

Ruska vlada je za nekoliko meseci ubrzala ranije najavljenu regulativu tržišta kriptovaluta. Što je brzo to je kuso: 28. decembra predstavljeni nacrt zakona stručnjaci su ocenili kao ideju koja zahteva mnogo dodatnog rada.

Američki mediji su, pozivajući se na izvore od poverenja, objavili da će početkom februara o rizicima koje nose kriptovalute pred američkim Senatom imati da polože račune šefovi Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i Komisije za nadzor finansijskih derivata (CFTC) Džej Klejton i Kristofer Djankarlo.

Oko mogucnosti da i sama država emituje kriptovalutu, predstavnici ruske države su davali protivrečne izjave. Ruski stručnjaci trenutno zastupaju stav da bi kriptorublja, budući da su operacije kriptovalutama anonimne a mogućnost zamene za klasične valute otvorena, pogodovala nekontrolisanom odlivu kapitala iz Rusije.

Oko toga kakva budućnost čeka kriptovalute ekonomski i pravni stručnjaci, političari i biznismeni su ostali podeljeni.

Dok jedni tvrde da će kriptovalute izmeniti finansijski sektor da se više neće prepoznati, drugi u kriptovalutama vide samo još jednu piramidalnu šemu koja će ojaditi mnoge naivne gradjane širom sveta. I zastupnici jednog i zastupnici drugog mišljenja u najvećem broju slučajeva daleko od toga da su neuki u ekonomiji.

Javio se i izvesni Sergej Mavrodi, ruska Dafina i Jezda zajedno, već gonjeni stručnjak za piramidalne šeme. On se u postojećoj situaciji prepoznao, a ta je situacija na njega podsetila neke druge. Mavrodi je već kreirao svoju kriptovalutu Mavro, pa i Mavro novi… Rusima je, uz poziv da jedan Mavro menjaju za drugi, poručio:
„Vreme promena već je nastupilo! Mi možemo mnogo. Finansijska apokalipsa je neizbežna!“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com