Durov: Bitkoin bi mogao da okonča hegemoniju dolara

Vlasnik ruskih društvenih mreža „U kontaktu“ i „Telegram“ Pavel Durov protestovao je protiv namere ruskih vlasti da regulišu operacije s kriptovalutama.

„Prvi put u poslednjih 70 godina u svetskom finansijskom sistemu pojavila se šansa da se izadje iz hegemonije SAD, koje su svojevremeno nametnule celom svetu svoju nacionalnu valutu kao rezervnu i od tada skupljaju danak od svih država plaćajući svoje dugove beskonačnim štampanjem dolara i kupujući za njih imovinu po celom svetu“, rekao je Durov.

On je još oštrije dodao: „I umesto da se uhvate za šansu da se svet učini uravnoteženijim i da zajedno s Japanom i drugim azijskim zemljama priznaju status kriptovaluta koje mogu da zamene dolar, iz ruske vlade čujemo ‘hajde da ograničimo i zabranimo“.

Ruski ekonomski stručnjaci, koje su odmah konsultovali ruski mediji, nisu ovu viziju Durova videli kao realnu. Prema njihovoj oceni bitkoin najpre nema dovoljno široko poverenje od strane svih učesnika na tržištu.

Zatim, više od polovine tržišta kriptovaluta čini bitkoin sa kapitalizacijom od 70 milijardi dolara, dok se samo vrednosti tržišta nafte procenjuje na nekoliko hiljada milijardi dolara! Zbog male kapitalizacije, rekao je Aleksej Miheejev direktor Centra za razvoj inovativnog biznisa,kriptovalute su podlozne ostrim promenama vrednosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com