Egalite na francuski način: Njih 40 zaradjuju po 277 minimalnih plata

Francuska nije medju razvijenim zemljama ona u kojoj su dohodovne razlike medju najvećim, ali budući da je već duže vreme obučena u žute prsluke, koji su bili čisto letnja kiša za ovaj penzijski protest koji je za njima došao, podaci o platama menadžera 40 ključnih francuskih firmi so su na ranu francuskom „egalite, fraternite, liberte“ društvu.

Naime, prema podacima agencije Proxinvest, 2018. godine je prosečna zarada šefova francuskih firmi koje čine indeks CAC 40 porasla za 12% u odnosu na njihovu zaradu 2017. godine i iznosila je 5,77 miliona evra.

Dakle, svaki od njih prosečno je zaradio 277 minimalnih ili 152 prosečne bruto plate u Francuskoj iz te godine, preneo je Mond rezultate tog istraživanja.

Ovaj raspon tako veliki nije bio od 2003. godine.

U medjuvremenu je donet i zakon, koji kompanije obavezuje da objave raspon izmedju plata glavnih šefova i plata njihovih zaposlenih. U proseku plata šefa jedne od 40 najvećih francuskih firmi 2018. godine iznosila 90 plata njihovih zaposlenih, dok je 2014. godine iznosila 73 te plate.

Generalni direktor Proxinvesta L. Desan izjavio je za Mond da plate glavnih šefova rastu tri puta brže od plata njihovih zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com