EU odlučila : Ukrajini ove godine 3 milijardi ruske imovine

Kijev će samo ove godine dobiti 3 milijarde evra od prinosa od reinvestiranja imovinе Centralne banke Rusije zamrznute posle ruske invazije na Ukrajinu 24.februara 2022.godine.

Kako je na svom X nalogu objavio ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavsku ,90 odsto tih sredstava ići će na podršku Vojnim snagama Ukrajine.

Prema navodima medija, sve funansijske strukture kod kojih je zamrznuti više od milion evra, u svrhu pomoći Ukrajini izdvajale 90% dobiti od reinvestiranja imovine Centralne banke Rusije.

Evropski savet je danas, posle dužih rasprava oko pravnih nedoumica, odobrio da se zamrznuta novčana sredstva i akcije od vrednosti Centralne banke Rusije koriste kao pomoć Ukrajini, preneli su ruski mediji.

Komersant podseća da je posle početka ruske invazije na Ukrajinu , u Evropskoj uniji i u državama G7 zamrznuto oko 280 milijardi dolara imovine Centralne banke Rusije,u vidu novčanih sredstava i hartija od vrednosti.Veći deo te imovine nalazi se u belgijskom Euroclear, koji je saopštio da je samo u 2023.godini od te imovine na ime kamata prihodovao 4,4 milijarde evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com