Evropski sud za ljudska prava : Smanjenje penzija u Srbiji (2014-2018)bilo u javnom interesu

Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbe protiv države Srbije u slučaju „Žegarac i drugi protiv Srbije“ podnete izmedju 2015.do 2020.godine, objavljeno je na sajtu tog Suda.

Državljani Srbije s prebivalištem u Beogradu, Zavali i Požarevcu, korisnici penzija iz državnog penzionog sistema tužili su državu Srbiju jer je Zakonom o privremenom regulisanju načina isplate penzija, usvojenim 26.oktobra 2014.godina, ugrozila njihovo pravo na mirno uživanje svog vlasništva smanjivši im penzije u odnosu na iznos koji im pripada po zakonu.

Sud je, medjutim, zaključio da je smanjenje penzija bilo ograničeno na korisnike s visokim penzijama, da je bilo privremeno – trajalo je manje od četiri godine – i bilo je deo napora da se uravnoteži državni budžet.

Vlasti su, zaključuje dalje Sud, ostvarile fer ravnotežu izmedju postizanja finansijske stabilnosti pezijskog sistema – što je bilo u opštem javnom interesu – i zaštite tužilaca od individualnog i preteranog tereta.

U 2014.godini, dugoročni deficit penzionog sistema Srbije dostigao je istorijske visine, navodi sud.

Vlasti su odlučile da su neophodne mere štednje da se smanji deficit i osigura stabilnost penzionog sistema.

Mera je bilo i privremeno smanjenje iznosa penzija obračunatih u skladu sa državnim penzijskim sistemom.

Primaoci visokih penzija – kakvi su tužioci – pogodjeni su smanjenjem dok su oni s penzijama minimalnog nivoa – ne većim od 25 000 dinara – izuzeti.

Sud navodi primer :troje tužilaca gubilo je izmedju 35 i 133 evra mesečno od svojih penzija izmedju novembra 2014.godine, kad je zakon stupio na snagu-i septembra 2018.godine kad je ukinut pošto su ostvarene uštede od oko 840 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com