Fed spreman da priskoči u pomoć američkoj privredi

Ma ko da pobedi na američkim predsedničkim izborima iza sebe će imati Kongres podeljen između demokratskog Predstavničkog doma i republikanskog Senata, tako da se uskoro ne može očekivati usvajanje odluke o državnoj pomoći američkoj privredi, a još manje 2.700 milijardi koliko su obećale demokrate.

Pošto se ni korona-epidemiji sa svim njenim ekonomskim posledicama ne vidi kraj, a ishod američkih izbora biće tražen na sudu, Američke federalne reserve su signalizirale spremnost da stvar uzmu u svoje ruke i otvore branu novcu centralne banke.

Fed na sednici protekle nedelje nije spustio svoju trenutnu kamatnu stopu (00,00%-0,25%) na nivo negativne, kako se očekivalo, ali je, prema izveštajima medija, razmatrao program hartija od vrednosti i mogućnost da svoje sadašnje mesečne kupovine od 120 milijardi dolara poveća.

Fed pri tome ima na oku stanje na tržištu rada, gde je od izbijanja epidemije koronavirusa nestalo oko 22 miliona radnih mesta, a tokom letnjeg oporavka se obnovila tek polovina.

Sledeće zasedanje Feda je 16. decembra, ali se s nestrpljenjem očekuje šta će reći Džerom Pauel sledeće nedelje na Forumu centralnih banaka u organizaciji Evropske centralne banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com